Omiljeni telić društvenih mreža

Telić Borna: Prvo tele oteljeno nakon razornih potresa na Baniji preživjelo i poplavu

Paulina Plazonić

Foto: Paulina PLAZONIĆ

Foto: Paulina PLAZONIĆ

Borna je telić koji se otelio nakon razornog potresa na Baniji, a nedavno je preživio i poplavu te nastavlja misiju pozivanja javnosti na prelazak na veganski način životaOmiljeni telić društvenih mreža Borna napunio je šest mjeseci. Prisjetimo se, Borna je telić koji se otelio nakon razornog potresa na Baniji, a nedavno je preživio i poplavu, te nastavlja misiju pozivanja javnosti na prelazak na veganski način života.


On je i prvo Šaravino tele koje nije završilo u klaonici. Borna i Šarava, ali i svinje Bela, Luna i Lajka svoje su doživotno utočište našli na Farmici, mjestu gdje su dobrodošle sve životinje.


Osim volontera Farmice, od razornog potresa koji je pogodio selo blizu Petrinje spasili su ih i volonteri Udruge Pobjede koja se također brine o nezbrinutim životinjama. Udruga Pobjede osječka je udruga za zaštitu i promicanje prava životinja koja djeluje od 2009. godine, osnovana od strane ljudi okupljenih u građansku inicijativu za pomoć psima smještenim u azilu za pse u prigradskom naselju Osijeka.
Iz udruge Prijatelji života podsjetili su kako je Borna već dva puta bio na udaru ekstremnih vremenskih uvjeta.


Borna i mama mu Šarava


Što ti je sudbina


– Prvi put potres mu je spasio život, ali baš kada je napunio šest mjeseci, ekstremne kiše poplavile su Farmicu te smo sve životinje osim pasa koji su ostali na suhom morali premjestiti u obližnju šumu. U trenutku kada se više nije moglo prići Farmici i situacija je postala najgora, kiša je stala i naša velika beba može nastaviti ispunjavati svoj poziv – pozivati na veganski način života koji među ostalim dobrobitima, pomaže u velikoj mjeri ublažiti i razarajući učinak uzgoja životinja na okoliš i prirodne resurse, naglasili su iz Prijatelja životinja.


Ivana Varkonji iz utočišta Farmica naglasila je da je Borna prvo i jedino tele u Hrvatskoj s tako sretnom sudbinom i pozvala sve da se prijave na Super Izazov 22.


– To je izazov koji svojim sudionicima nudi besplatni online okvir za isprobavanje veganstva tijekom 22 dana te nudi kombinaciju podrške u grupi i osobnih mentora koji su na raspolaganju cijeli dan. Nakon završetka Izazova može se ostati širiti vidike i jelovnike u zajednici. Najbitnije je pokušati izbalansirati ono što osjećamo u srcu i imamo u tanjuru, i prijavnica se odmah ispunjava, preporučila je Varkonji.


Voli se igrati skrivača


Vege izazov


Luka Oman iz udruge Prijatelji životinja, koji je sudjelovao u premještanju životinja iz potresom pogođenih područja u njihov novi dom istaknuo je da se svakog dana na tisuće teladi odvaja od majki kako bi zadovoljili neprirodnu i nezdravu ljudsku potrebu za kravljim mlijekom.
– Muška telad nakon intenzivnog tovljenja završava u paklu klaonica. Radi telića koji nemaju sreće kao Borna, pozivamo vas da se prijavite na jedan od besplatnih servisa za lakši put do veganstva, kao što je na primjer Vege izazov na www.veganopolis.net, kaže Oman.


Bornin pajdaš na Farmici


Donacija

Udruzi Farmica može se pomoći donacijom na IBAN: HR5923400091110916596, SWIFT: PBZGHR2X, PayPal: [email protected]