Brzinski recept

Okusi ljeta na tanjuru: špageti inspirirani Italijom i gotovi za 20 minuta

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Jednostavna, lagana i puna okusa – ovo je idealan recept za tople dane kada želite nešto fino bez puno kuhanja

Ako volite mirise i okuse Italije, ali nemate puno vremena za pripremu ručka ili večere, ova ljetna pasta pravo je rješenje. 


Kombinacija svježih rajčica, maslinovog ulja, aromatičnog češnjaka i svježeg bosiljka neodoljivo podsjeća na more, sunce i mediteransku jednostavnost. A najbolje od svega – gotova je za svega 20 minuta.


Sastojci za 2 porcije


  • 200 g špageta ili tjestenine po izboru
  • 250 g cherry rajčica
  • 1 češanj češnjaka
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • Svježi bosiljak
  • Sol i svježe mljeveni papar
  • (po želji) parmezan ili ribani tvrdi sir

Priprema


Tjesteninu skuhajte u slanoj vodi prema uputama na pakiranju, al dente. Dok se tjestenina kuha, cherry rajčice operite i prerežite na polovice. Češnjak nasjeckajte na tanke ploške. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje i lagano popržite češnjak dok ne zamiriši, ali pazite da ne potamni.


Dodajte rajčice i kratko ih pirjajte nekoliko minuta dok ne omekšaju, ali da zadrže oblik. Ocijedite tjesteninu i odmah je dodajte u tavu s rajčicama. Dobro promiješajte.Začinite solju, paprom i svježim bosiljkom. Poslužite odmah, uz malo naribanog parmezana ako želite.


Savjet više: Ovaj recept možete obogatiti maslinama, kaparama ili komadićima mozzarelle ako želite jači okus, ali i bez dodataka pasta je savršeno lagana i mirisna – prava ljetna čarolija na tanjuru.