MOJ NAJLJEPŠI VRT

Okućnica Mirjam Jovanović u Jadranovu: Lijepo i bez pol muke

Jelena Sedlak

Foto: Mateo Levak

Foto: Mateo Levak

Gosti kad stignu najprije kažu: »Ajme, kako krasan vrt« i vidim da im to puno znači. Pogotovo to znaju cijeniti obitelji s djecom jer u vrtu je i bazen, bez kojeg ne bi bilo ništa jer je more udaljeno dva kilometra, govori Mirjam. Pokazuje nam mediteranske biljke koje su tu posađene, a koje se uglavnom mogu brinuti same za sebeMirjam i Ivica su ovu klasično građenu kuću s okućnicom u Budićima u Jadranovu kupili tek prije dvije godine. Kakva je bila tada, takva je i sada, uključujući i izgled vrta. Dobar izbor rekli bismo, barem što se tiče truda potrebnog za održavanje vrta. A za iznajmljivanje turistima još je i bolja investicija, jer tu ne treba praktički ništa raditi osim održavati bazen čistim, povremeno pokositi travnjak i ošišati živicu.


Kada smo je posjetili, Mirjam, koja inače živi u Crikvenici, upravo je primila nove goste, veselo mlado društvo iz Njemačke, koje se u ovakvom okolišu osjeća više nego ugodno, pa su nam pristali malo i pozirati. Ovo je za njih upravo idealno, uredno, čak pomalo sterilno, jer sve je na svom mjestu, tamo gdje i treba biti, ali i dovoljno zanimljivo da pobudi interes.


Foto: Mateo Levak– I gosti kada stignu najprije kažu: »Ajme, kako krasan vrt« i vidim da im to jako puno znači. Pogotovo to znaju cijeniti obitelji s djecom jer u vrtu je i bazen, bez kojeg ne bi bilo ništa jer je more udaljeno dva kilometra, govori Mirjam. Pokazuje nam mediteranske biljke koje su tu posađene, a koje se uglavnom mogu brinuti same za sebe.


okucnica

Foto: Mateo Levak
Tu su smokve, masline, oleandri, primorski borovi, palma, lavanda, ružmarin… Ružmarin je zapravo zasađen na oko 30 dužnih metara i čini nisku živicu, a živica s prednje strane kuće je od lovorvišnje. Lavanda raste uz stube, lijepo ih uokvirujući i šireći svoj miris svakim korakom onoga koji tuda prolazi. Dobro smišljeno, zaista. I travnjak je u besprijekornom stanju, koje se, kako kaže Mirjam, postiže uz puno vode i košenje svakih sedam dana. No, zalijevanje je automatsko i obavi ga raspršivač, a za košenje se mora sama pobrinuti. Usred travnjaka raste grm pampas trave, najljepše kada procvjeta, što nas je i dočekalo početkom rujna kada smo ih posjetili.


Foto: Mateo LevakTu je i zanimljiv kamenjar s dvije tuje i malo cvijeća, smilja i lavande, te ukrasnog kamenja donijetog iz šume. Oko bazena su postavljene ležaljke, a pogled na taj dio okućnice zaklanja uredna poviša živica od tuja. U vrtu su posađene uglavnom zelene, lisnate biljke, pa se doima kao idealno mjesto za meditaciju.– Sve je to samoodrživo bilje koje ne treba previše njege. Ipak, u proljeće treba uložiti malo više truda, jer sve radimo sami, od gnojidbe, orezivanja, čišćenja do kosidbe i održavanja travnjaka. Na početku sezone treba sve obnoviti, pa jedino tada ima puno posla. I bazen zahtijeva redovito održavanje, a zimi ga pokrivamo. Bazen nije toliko financijski zahtjevan koliko stalno treba oko njega nešto raditi. Treba usisavati dno, čistiti rubove, redovito kontrolirati kvalitetu vode, treba stalno, svaka 3-4 dana pratiti kvalitetu vode, kako bi bila kristalno čista i bistra, sakupljati lišće i sve drugo što filteri ne pokupe…Sve u svemu, oko bazena ima pet mjeseci posla, govori Mirjam. To i ne bi bio toliki problem da ona nema dvoje djece, Lea i Mateu, od 4 i 9 godina, a iako je diplomirana inženjerka pomorskog prometa, zasad ne radi u struci. Bavi se djecom i kućom, te turizmom, koji dobro ide zahvaljujući ovoj kući i vrtu koji smo obišli.


Foto: Mateo Levak– Počela sam se baviti turizmom, pa sam tu i ostala, ali ja želim da sve bude na visokom nivou, pa to zahtijeva i vremena i truda, tim više što je suprug pomorac, pa ga često nema kod kuće. Zimi uvijek imamo nekakva renoviranja i farbanja i uvijek želimo nešto još poboljšati, uljepšati. Trenutno se bavimo idejom da u vrtu napravimo još jednu natkrivenu terasicu za roštilj, jer se pokazalo da bi nam to dobro došlo i gosti bi to znali cijeniti, govori Mirjam.