Simbol mora

Oduvijek ste željeli svjetionik? Sada ga možete kupiti na aukciji

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

U SAD-u organizacije i pojedinci mogu postati vlasnici svjetionika 

Ljubitelji mora ova objava je za vas ako, vjerujemo, i vi volite svjetionike i želite postati njihov čuvar.


Doista, u Sjedinjenim Američkim Državama veliki broj svjetionika spreman je pronaći novog vlasnika zahvaljujući US General Services Administration (GSA).


Cilj je očuvati svjetionike, neizmjernu baštinu američke pomorske kulture, prijenosom njihovog vlasništva na nove upravitelje kako zahtijeva Nacionalni povijesni zakon o očuvanju svjetionika iz 2.000.


Ove će godine 6 povijesnih svjetionika biti dostupno za prijenos neprofitnim organizacijama, saveznim agencijama i drugim subjektima.


Svjetionici, međutim, u razumnom roku moraju postati upotrebljivi i vraćeni zajednici u obliku centara za obuku ili rekreacijske događaje.


Za privatne osobe postoje 4 koja će uskoro biti na aukciji.


To su svjetionici Fairfield, Connecticut, Stratford, East Setauket, New York, Cleveland, Ohio, i na kraju Chassel, Michigan.


Svaki svjetionik je jedinstven sa svojom misterioznom poviješću koju treba otkriti.


Svjetionici su oduvijek bili bitni za mornare i pomorske putove kroz stoljeća. Oni su predstavljali ključnu referentnu točku za signaliziranje onima koji plove morima o prisutnosti opasnosti ili pristupu sigurnoj luci.


No, zašto ako su svjetionici danas toliko važni da se preprodaju u Sjedinjenim Državama?


“Kako je tehnologija napredovala, svjetionici su postali manje bitni za plovidbu. Mnogi svjetionici su u zapuštenom stanju ili su srušeni” objašnjava US General Services Administration.


Iz tog razloga, za obnovu ovih povijesnih mjesta, smislili su ovu jedinstvenu priliku.


Svi zainteresirani za kupnju jednog od svjetionika morat će se natjecati s ponudama na pojedinačnim javnim aukcijama.


Aukcije će se održati online od 12. lipnja 2023.


Početna cijena je 10.000 dolara za svjetionike Chassel i Stratford, 25.000 dolara za svjetionik Cleveland Harbour i 50.000 dolara za svjetionik Fairfield.


Trenutno je vlasništvo nad 81 svjetionikom besplatno preneseno na lokalne vlasti, dok je 70 svjetionika prodano na aukcijama.