Nema odustajanja

Odlučili ste prestati pušiti? Imamo nekoliko savjeta kako postići cilj

Dijana Ljubanović

Foto: iStock

Foto: iStock

Prvi period je najgori, ali nakon toga ćete biti sve zadovoljniji rezultatima, zdravljem, izgledom, ali i stanjem na računu.Većina onih koji odluče prestati pušiti, priželjkuju da taj prestanak bude konačan – onaj koji traje cijeli život. Tražimo trajnu slobodu od ovisnosti o nikotinu kad ugasimo posljednju cigaretu, što znači početak prestanka pušenja – iako većina sumnja u svoju sposobnost dugoročnog uspjeha.


Uz malo edukacije o tome što očekivati kad prestanemo pušiti i nekoliko alata koji će nam pomoći, svi možemo pronaći slobodu o kojoj toliko sanjamo, život koji više ne uključuje misli o pušenju ili najmanji tračak želje za cigaretom.


Zablude o prirodi nikotinske ovisnosti i procesu odvikavanja od duhana mogu predodrediti pušače koji pokušavaju prestati pušiti na neuspjeh. Izgradite snažan program odvikavanja educirajući se o tome što možete očekivati kad prestanete pušiti.


Budite strpljivi
Prirodna je tendencija da prestanete pušiti i očekujete da ćete tu odluku ostvariti u roku od mjesec dana. To bi bilo lijepo (jako lijepo!), ali ne ide to tako. Kad prestanemo pušiti, otpuštamo naviku koju je većina nas imala dugi niz godina. Pošteno je očekivati da će razbijanje starih navika koje su nas vezale za pušenje i njihova zamjena novim, zdravijim navikama potrajati.


Prestanak pušenja je proces, a ne događaj


Sjednite, opustite se i mislite na vrijeme kao na jednog od svojih najboljih prijatelja. Što više vremena budete stavili između sebe i posljednje cigarete koju ste popušili, to ćete postati jači. Imajte strpljenja sa sobom, predlaže  Very Well Mind.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Ne zanemarujte sebe


Prestajanje pušenja vrijeme je kada biste trebali biti na oprezu kako biste bili sigurni da su sve vaše fizičke potrebe zadovoljene. Sljedeći popis savjeta pomoći će vam da lakše prođete kroz proces odvikavanja.


Jedite uravnoteženu prehranu


Vašem tijelu je sada potrebno kvalitetno gorivo jer djeluje na izbacivanje toksina iz cigareta iz vašeg sustava.


Odmorite se


Velika je vjerojatnost da ćete nakon ukidanja nikotina iz vaše rutine nekoliko tjedana ostavljati umornim. Ako ste umorni, nemojte se boriti s tim. Spavajte više ako možete.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Voda


Voda je odlična pomoć u prestanku pušenja. Pomaže vam u bržoj detoksikaciji, dobro funkcionira kao sredstvo da „ubijete2  žudnju, a ako se održavate hidratiziranim, osjećat ćete se bolje.


Vježbajte svakodnevno


Tjelovježba koristi i fizičkom i mentalnom zdravlju, a to je još jedan dobar način za upravljanje željom za pušenjem. Hodanje dobar trening  za one koji vode neaktivan život. Obavezno se obratite svom liječniku prije započinjanja novog režima vježbanja.


prestati_pušiti

FOTO/Unsplash


Uzimajte svakodnevno multivitamin


Cigarete iscrpljuju tijelo hranjivim sastojcima, zato dajte si poticaj koji dobar multivitamin pruža u prvih nekoliko mjeseci prestanka pušenja. Možda će vam pomoći da brže vratite energiju. Briga o vašem tijelu, posebno kada ste na početku, pomoći će vam da umanjite nelagodu zbog povlačenja nikotina.


Ne pijte alkohol


Alkohol i duhan idu ruku pod ruku. Ljudi koji odustanu od pušenja su osjetljivi. Ne žurite. Doći će vrijeme kada možete popiti piće, a da to ne izazove potrebu za pušenjem, ali nemojte očekivati da će to biti unutar prvih mjesec dana, ili možda čak i prvih nekoliko mjeseci.


Svi se razlikujemo u načinu na koji prolazimo kroz proces rješavanja ovisnosti o nikotinu pa opustite sve unaprijed stvorene predodžbe o tome koliko dugo treba trajati oporavak.


Umjesto toga, usredotočite se na vlastitu situaciju. Unaprijed napravite plan kako ćete prolaziti kroz proces odvikavanja i budite odlučni u svom naumu. Prvi period je najgori, ali nakon toga ćete biti sve zadovoljniji rezultatima, zdravljem, izgledom, ali i stanjem na računu.