SAVJETI I TRIKOVI

Objašnjavamo zašto su suha ulja postala pravi hit u njezi kože i kose

Helena Hoić

Foto: iStock

Foto: iStock

Neki od najčešćih tipova suhih ulja uključuju ulje avokada, sezama, suncokreta, grožđa i sjemenki šipka

Kada prvi put čujete izraz »suho ulje«, možda pomislite na ulje koje je reducirano u prah. No, zapravo se ne odnosi na teksturu ulja. Umjesto toga, opisuje način na koji ulje djeluje kada dođe u kontakt s vašom kožom. To znači da ne ostavlja ljepljivu ili masnu površinu, već se brzo upija, ostavljajući kožu hidratiziranom i glatkom što ju čini mekšom i sjajnijom.


Većina suhih ulja dolazi od biljaka, povrća ili sjemenki koje su bogate polinezasićenim masnim kiselinama. Ova vrsta masnih kiselina poznata je po svojim hidratantnim svojstvima, pomažući koži da zadrži vlagu i održi svoju prirodnu barijeru.


Neki od najčešćih tipova suhih ulja uključuju ulje avokada, sezama, suncokreta, grožđa i sjemenki šipka. Obično se koriste kao lagani hidratanti za kosu, kožu ili nokte.


Izvrsna opcija


Suha ulja su izvrsna opcija za hidrataciju kože, kose i noktiju bez osjećaja težine ili ljepljivosti. Njihovo brzo upijanje i dubinsko hidratantno djelovanje čine ih popularnim izborom za sve koji traže jednostavne i učinkovite proizvode za njegu kože i kose, a sad vam donosimo nekoliko koristi suhih ulja.


Najprije, većina suhih ulja, poput ulja suncokreta, sadrže linolnu kiselinu. Ova masna kiselina pomaže održavati vašu kožu hidratiziranom tako što joj pomaže zadržati svoju barijeru propusnosti vode. Također, povećavaju proizvodnju kolagena.


Brojna istraživanja pokazala su da nanošenje ulja avokada na kožu može potaknuti proizvodnju kolagena (sinteza kolagena) i smanjiti upalu, što može doprinijeti zdravlju i elastičnosti kože. U teoriji, ovo bi moglo pomoći u zaštiti kože od prijevremenog starenja.


Nadalje, poboljšava suhu ili puknutu kožu. Istraživanja pokazuju da je nanošenje ulja avokada izvrsno za hidrataciju suhe, oštećene ili ispucane kože. Bogatstvo hranjivih tvari u ovom ulju može duboko prodrijeti u kožu i pružiti potrebnu vlagu i njegu. Ulje avokada može pomoći u hidrataciji vaše kose, kao i smanjenju lomljenja i neposlušnosti uzrokovane suhoćom. Pomaže i u borbi protiv znakova starenja.


Visoki broj antioksidansa u ulju sezama može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa kože, što može pomoći u zaštiti kože od prijevremenog starenja. Redovita upotreba ovog ulja može doprinijeti očuvanju mladolikog izgleda kože.


Foto: iStock


Foto: iStock

Zaštita od sunca


Suha ulja smanjuju i štetu od sunca jer ulje sjemenki šipka sadrži značajne količine antioksidansa koji mogu pomoći u zaštiti kože od oštećenja uzrokovanih ultraljubičastim zrakama sunca. Ova zaštita može smanjiti rizik od preranog starenja kože i drugih negativnih učinaka sunca. Velika prednost je što i potiče popravak barijere kože. Naime, linolna kiselina prisutna u ulju suncokreta može pomoći u popravljanju barijere kože i održavanju njezine cjelovitosti.


Ovo je posebno važno za održavanje zdrave i otporne kože protiv vanjskih utjecaja. Pomaže i u upravljanju ekcemom. Hidratantna svojstva suhih ulja mogu biti korisna u ublažavanju simptoma suhe i svrbljive kože uzrokovane ekcemom. Nježno nanošenje suhog ulja može pomoći u hidrataciji kože i smanjenju iritacije.


Naravno, prije upotrebe novog suhog ulja, preporučljivo je testirati ga na malom dijelu kože kako biste izbjegli alergijske reakcije. Iako su suha ulja općenito sigurna za korištenje, uvijek je važno biti oprezan kada se koriste novi proizvodi za njegu kože.