#mogusve

O ravnopravnosti spolova s inženjerkom Teutom Duletić, izvršnom direktoricom Lürssen Design Centra Kvarner: „Kada donesete znanje za stol, otvorene su vam sve prilike ovoga svijeta“

Sanda Milinković

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Obrazovanje i karijera u dominatno "muškoj" branši, našoj je sugovornici donijela samo lijepa iskustva.

U našem moćnom serijalu „Mogu sve“ u sklopu kojeg intervjuiramo uspješne i snažne žene na radnim mjestima za koja se još uvijek vežu epiteti „muških zanimanja“, uplovili smo u mirne vode oko Terminala i porazgovarali s izvršnom direktoricom Lürssen Design Centra Kvarner, inženjerkom Teutom Duletić.
„Vjerujem da je rad prijenos energije koju volim pretvoriti u nešto kreativno i inspirativno. Zašto ponedjeljci ne bi bili zabavni poput subota?“, pita se Teuta, mlada inženjerka brodogradnje i izvršna direktorica na svom LinkedIn profilu.


Njezina inspirativna energija prenijela se s ove društvene mreže i u naš razgovor kojemu je glavna tema bila njezino obrazovanje, karijera i suočavanje s rodnim predrasudama u današnjem modernom svijetu.  


Samo pozitivna iskustva


Krenuli smo pričom o njezinom školovanju koje je započelo u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji, a potom se nastavilo na Tehničkom fakultetu u Rijeci uz koje veže samo pozitivne i lijepe uspomene.
„Oduvijek sam pokazivala interes i znatiželju prema prirodnim znanostima, a tijekom osnovne i srednje škole išla sam na natjecanja iz fizike, matematike i kemije. U trećem i četvrtom razredu srednje imala sam priliku sudjelovati na državnom natjecanju iz fizike tijekom kojeg smo surađivali s Tehničkim fakultetom. 


„Kroz natjecanje i rad na različitim ispitivanjima razvila sam dobar odnos s brojnim znanstvenim novacima koji su mi pomogli da shvatim kako bih se odlično uklopila na Tehnički fakultet i da je to smjer u kojem se želim razvijati“, objašnjava nam Teuta uvodeći nas u nešto što se kasnije pokazalo prvim stranicama njezine bogate životne knjige o brodogradnji.


„U to vrijeme krenula je priča da će se na Tehničkom fakultetu otvoriti studij male brodogradnje vezan uz jahte što je segment koji me je posebno zanimao i privukao da se upišem na baš taj fakultet. Na fakultetu smo bili manja grupa od otprilike četrdesetak studenata, tako da je i odnos s profesorima bio vrlo intenzivan i vrlo dobar. 


Puno toga sam naučila, bila sam marljiva i odlična studentica, što mi je otvorilo mogućnost da na trećoj i četvrtoj godini odem na druga europska sveučilišta“ kaže nam Teuta i dodaje da se od prvog dana studiranja jednostavno pronašla na tom fakultetu.


Generacija otvorenog uma


Četvrtu je godinu provela u Lisabonu na Instituto Superior Técnico kao znanstveni novak, a zatim je pohađala i londonsko sveučilište University College of London (UCL), a za oba iskustva ima samo riječi pohvale.


„U Hrvatsku sam se vratila pozitivno motivirana jer sam imala priliku upoznati internacionalne studente i dijeliti s njima razna iskustva tako da su oba studija imala snažan utjecaj na mene. Od prvog dana studiranja sam voljela brodogradnju i posao koji sada radim mi je ‘gušt’ raditi i ne doživljavam ga samo kao posao“, komentira Teuta i dodaje da se svom snagom dala u posao koji naprosto obožava.


Našu vedru sugovornicu pitamo je li se tijekom fakultetskog obrazovanja suočavala s rodnom diskriminacijom te kakva je u vrijeme njezina školovanja bila slika studenata na Tehničkom fakultetu po pitanju spola.


„Zanimljivo je da su u vrijeme kada sam upisivala fakultet sa mnom bile još možda tri ili četiri kolegice, i sve smo ga uspješno završile. Nas je bilo puno manje od kolega studenata, ali zadržale smo se“, smije se Teuta i objašnjava da je moguće da vas netko na početku studiranja podcijeni pitanjem; „A što će ona tu?“.


„Možda vas podcijene na početku, ali ja sam nakon toga imala uvijek samo pozitivna iskustva. Kolege će vam uvijek kada vide znanje i inicijativu te kada shvate da vam je stalo, biti korektni prema vama. Srećom, nailazila sam na podršku iako sam oduvijek bila više u ‘muškim’ zanimanjima, ali kolege su prema nama bili doista dobri i pomagali nam. Pamtim samo pozitivna iskustva i smatram da smo mi generacija otvorenog uma“, zaključuje Teuta.


Timovi muškaraca i žena imaju kvalitetnije diskusije


Njezina je poslovna karijera uzlaznom putanjom krenula još tijekom njezina studija pa je tako tijekom završnih godina fakulteta radila u inženjerskim firmama.


„Naše zanimanje je deficitarno tako da sam tijekom fakulteta već našla posao i uspješno napredovala u struci. Poslodavcima je u ovom zanimanju najvažnije znanje“, kaže nam Teuta i na naše pitanje o tome je li se tijekom razgovora za posao susretala s diskriminirajućim pitanjima o obitelji ili trudnoći, spremno odgovara da nije.


„U ovom je sektoru riječ o ozbiljnim intervjuima za posao s tehničkim pitanjima,  procjenama karaktera te iskušavanjem kako funkcionirate u timu. Takvi su razgovori uvijek bili na zaista profesionalnoj razini“, komentira.


Objašnjava nam da kada pričamo o ženama u „muškim“ industrijama, iako ne može generalizirati, vjeruje da je muškarcima u timu drago vidjeti žene zbog drugačije perspektive i pogleda na izazove.


„U mojoj su domeni uvijek bili pragmatični timovi koje su činili muškarci i žene pa je dolazilo do kvalitetnijih diskusija. Sagledavali smo iste projekte i nudili rješenja iz različitih perspektiva, ali s iste razine“, dodaje naša sugovornica.


Razgovarajući o neravnopravnosti, dotičemo se i uvijek aktualnog pitanja o tome nosi li teži teret žena koja kao da uvijek mora birati između karijere i obitelji.


„Još nisam majka, tako da ne mogu govoriti iz vlastitog iskustva o ovoj temi, ali svjesna sam da je majkama jako bitno doći kući s posla u neko razumno vrijeme kako bi se mogle dovoljno posvetiti obitelji i djetetu. Majke nemaju mogućnost doći doma i opustiti se uz televiziju jer njima na neki način kreće drugi dio radnog dana čim dođu kući“, kaže Teuta.


Pozitivni trendovi pomažu ženama i majkama


„Utječe li to onda na karijeru žene, što se možda ne može posvetiti poslu jednakim tempom kao muškarac?“, pitamo.


„Mislim da su žene baš zbog svega toga puno organiziranije, planiraju svaki dio svoga dana tako da uklope obiteljske i poslovne obaveze i iz tog razloga izrazito kvalitetno i efikasno odrađuju svoje zadatke tijekom radnog vremena. 


Ako promatramo današnje trendove u biznisu gdje je radno vrijeme postalo fleksibilno, gdje smo kroz pandemiju imali prilike vidjeti da poslove možemo obavljati i udaljeni od radnog mjesta, ako pogledamo da se u modernijim sustavima gleda da čak više nije niti bitno radite li pet dana tjedno sve dok ispunjavate radne obveze i rokove tijekom tjedna, možemo doći do zaključka da sve navedeno ide u korist ženama i majkama kao pozitivan trend. 


Možda su zaista prije iskustva bila negativnija, ali svijet ide u pozitivnom smjeru što se tiče fleksibilnosti, tako da pametno korištenje radnog vremena može dovesti do zaista dobrog omjera poslovnog i obiteljskog, odnosno privatnog života, kako za žene tako i za muškarce“, odgovara Teuta.


Njezino je radno mjesto izrazito zahtjevno po pitanju organizacije i vremena, a kako sama kaže, vrlo je zanimljivo i dinamično.


„Posebno ako volite posao koji radite kao što ga ja volim. Radni dan započinje vrlo rano, a ponekad završava jako kasno, ali to sama biram“, otkriva nam Teuta.


Doznajemo tako da su joj na redovitom dnevnom rasporedu sastanci podijeljeni po projektima i odijelima te učestali posjeti kolega i timova iz Njemačke s kojima se održavaju brojni sastanci i radionice. 


Lürssen pripomaže individualiziranim pristupom 


„Svakodnevno smo suočeni s različitim izazovima na projektima zbog kojih se okupimo i donosimo brze ali optimalne odluke. Nedavno smo se i preselili u nove urede na riječkom Terminalu, pa smo uz regularni dio posla imali i onaj vezan uz preseljenje, ali uz dobru organizaciju i timski rad sve je moguće. 


Konstantno zapošljavamo i povećavamo naš tim koji je već prešao brojku od stotinu zaposlenih, a kroz nekoliko ćemo dana imati i nove razgovore za posao tako da je čitava priča prilično dinamična.


Sve odrađujemo izrazito timski jer smo tvrtka koja voli raditi u zajedništvu, motiviramo jedni druge i volimo uključivati različite članove našeg tima u donošenje odluka kako bi sve sagledali iz nekoliko perspektiva“, gorljivo nam pojašnjava svoje dnevne obveze te dodaje da voli i to što je stalno okružena ljudima. 


I Lürssen kao kompanija prepoznaje pozitivne trendove kojima pridonosi ravnoteži dvaju života što ih svatko od nas pokušava spojiti najbolje što može pa Teuta ističe njihov individualizirani pristup zaposlenicima.


„Porodiljni dopusti su kod nas nešto najnormalnije, dapače, podržavamo kolege u tome“, kaže Teuta kroz smijeh pa dodaje: „Zaposlenima želimo omogućiti ugodan život na radnom mjestu, ali i nakon posla s određenim pogodnostima, poput loyalty programa s popustima kod naših partnera, brige o zdravlju te promicanja zdravog života. 


Pristup prema svakome od njih je potpuno individualiziran jer nekome je prioritet otići kući u određeno u vrijeme, a netko želi priliku za dodatnim osobnim i poslovnim razvojem u znanju tako da nam je taj dio izrazito bitan.“


„Znanje otvara sve prilike ovoga svijeta“


Iako u riječkim uredima po pitanju brojki inženjera naspram inženjerki prevladavaju muškarci, Teuta ističe da je razlog tome ono o čemu smo i na početku razgovarali – još uvijek mali broj žena upisuje tehničke fakultete.


„Nadamo se da će se to promijeniti te da ćemo uskoro u našim uredima vidjeti još inženjerki kroz buduće razgovore za posao koje planiramo“, dodaje.


Izrazito ugodan i pozitivan razgovor završavamo s porukom ove svestrane inženjerke i direktorice koju je uputila svim našim mladim čitateljicama s aspiracijama prema „muškim“ zanimanjima. 


Mislim da žene apsolutno trebaju ići u tom smjeru jer se na kraju dana zaista cijeni trud i znanje, a kada to donesete za stol onda su vam otvorene sve prilike ovoga svijeta. Svijet se sve više okreće u smjeru fleksibilnosti te kvalitetnijeg balansa između privatnog i poslovnog života zbog čega stvarno smatram da se žene trebaju više nametati i razvijati u tom smjeru“, zaključuje Teuta Duletić.


 


Sadržaj nastao u suradnji s partnerom Lürssen Design Centra Kvarner