Mjesec posvećen autizmu

Novo istraživanje razbija stigmu o autizmu i menstruaciji

Life

Gotovo polovica (49%) autističnih osoba izjavilo je kako ne razumiju svoju menstruaciju, a 83% je izjavilo kako proizvode za menstrualnu higijenu smatraju teškim za upotrebu.Novo istraživanje provedeno od strane kompanije za intimne proizvode INTIMINA, ima kao cilj razbiti tabu vezan uz menstruaciju, fokusirajući se na iskustvo i poteškoće autističnih osoba s menstruacijom. Izvještaj uključuje iskustva autističnih osoba iz prve ruke, kao i savjete ginekologinje koji će pomoći ljudima u svakom koraku upravljanja menstruacijom
i svega što je s njom povezano.


U istraživanju, trećina ispitanih (30%) izjavila je kako im je potrebno 4-5 godina da se naviknu na svoje menstruacije, u usporedbi s prosječnim vremenom od jedne godine za neurotipične anketirane osobe(38%). Više od polovice (59%) ne osjeća se ugodno pričati s bliskim prijateljima ili obitelji o menstruaciji, a 16% su same sebe podučile o menstruacijama.


Gotovo polovica (49%) autističnih osoba izjavilo je kako ne razumiju svoju menstruaciju, a 83% je izjavilo kako proizvode za menstrualnu higijenu smatraju teškim za upotrebu.
Iako je rasprava o menstrualnim ciklusima neurotipičnih osoba započela posljednjih godina, isto se ne može reći za osobe s autizmom. Mnogi se osjećaju nesaslušano i neinformirano, a gotovo polovica (49%) autističnih osoba izjavilo je kako ne razumiju svoju menstruaciju, trećina (30%) je izjavila kako im je potrebno 4-5 godina da se naviknu na svoje menstruacije, više od polovice (59 %) ne osjeća se ugodno pričati o tome, a 16% su same sebe podučile o menstruacijama.


Istraživanje koje je predstavljeno u ovom izvještaju, a koje je provela kompanija za intimne proizvode INTIMINA, imalo je kao cilj istražiti ključne razlike i istaknuti specifične probleme s kojima se suočavaju autistične osobe. Izvještaj osnažuje i informira ljude o izazovima s kojima se suočavaju autistične osobe, te nudi savjete stručnjaka, psihoterapeutkinje Steph Jones (MBACP) i savjetnice opstetričare i ginekologinje dr. Shree Datta, o tome kako se nositi sa svim izazovima.


U prosjeku, autističnim je osobama potrebno 4-5 godina da se naviknu na svoje menstruacije (30 %), u usporedbi s prosječnim vremenom od jedne godine za neurotipične anketirane osobe (38 %). Razlozi za ovo su različiti, ali ovo novo istraživanje pokazuje da bi autistične osobe mogle imati različita iskustva kada su u pitanju njihova osjetila, mentalno zdravlje, fizički problemi, komunikacija i znanje o reproduktivnom sustavu i proizvodima za menstruaciju.


Senzorne razlike


Hiper- ili hipoaktivnost na senzorne poticaje ili neuobičajen interes za senzorne aspekte okruženja, poput mirisa ili dodira predmeta, nešto je što autistične osobe doživljavaju. Kad su upitani jesu li primijetili mirise u proizvodima za menstrualnu higijenu, kao što su tamponi, menstrualne čašice i ulošci, 70% je reklo da, 66% je reklo da im on smeta, a 27% je navelo strah od mirisa kao jedan od glavnih razlog njihove zabrinutosti dok imaju menstruaciju.


Mentalno zdravlje i fizički problemi


Većina osoba s menstruacijom bori se s cijelim nizom psihičkih i fizičkih problema tijekom ciklusa, uključujući nadutost, depresiju, tjeskobu, glavobolje, bolove u leđima, grčeve, žudnju, osjetljive i natečene grudi, umor i nesanicu 1 .


Gotovo svi sudionici (96%) rekli su da doživljavaju emocionalne promjene tijekom menstruacije, više od trećine (38%) potvrdilo je da su promjene raspoloženja bile u njihove tri najveće brige koje su imali prije menstruacije.


Uz promjene raspoloženja 42% autističnih sudionica izjavilo je da ih brine jako krvarenje tijekom menstruacije, a 41% je izjavilo da su menstrualni grčevi bili simptom koji ih je najviše brinuo. Jedna autistična osoba koja je dala svoj komentar u izvješću, izjavila je kako je tijekom menstruacije patila od ‘’valova depresije, rastuće anksioznosti, napadaja panike i nasumičnih napadaja plača’’.


Komunikacija


Rezultati pokazuju da se 41% autističnih osoba ne osjeća samopouzdano kada s bliskim prijateljicama ili obitelji razgovara o menstruaciji, a daljnjih 18% ima veliki osjećaj ne – samopouzdanja. To je u velikom kontrastu s uzorkom neurotipičnih ispitanika u kojem je 74% osoba izjavilo da se osjećaju samopouzdano ili vrlo samopouzdano. Možda su teškoće u komunikaciji imale utjecaj na činjenicu da je 16% autističnih osoba same sebe podučilo o menstruacijama.


Znanje ženskog reproduktivnog sustava


Gotovo polovica (49%) autističnih osoba ne razumiju njihov menstrualni ciklus u potpunosti, a kada su upitani da identificiraju cerviks na slici ženskog reproduktivnog sustava, ogromnih 39% autističnih osoba nije ga ispravno identificiralo.


Korištenje menstrualnih proizvoda


4 od 5 (83%) autističnih osoba navodi da proizvode za menstrualnu higijenu smatraju teškim za upotrebu, trećina (34%) navodi kako im je korištenje menstrualnih proizvoda treća najveća briga što se tiče menstruacije. Međutim, gotovo četvrtina (24%) autističnih osoba je izjavila kako radije koriste menstrualnu čašicu.


Psihoterapeutkinja, Steph Jones (MBACP), izjavila je: “Autistične osobe, poput mene, možda će imati poteškoća pričati o menstruaciji jer osjećaju sram ili je to povezano s društvenim izazovima s kojima se susreću mnoge autistične osobe. Na primjer, ne tražiti pomoć jer to pojedincima ostavlja otvorenu mogućnost da budu odbačeni, poniženi ili ignorirani.’’