Neočekivane posljedice

Nosite gumicu za kosu oko zapešća? Evo zašto je to iznimno loša ideja

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Većina nas to čini gotovo svaki dan, ali vrlo malo ljudi zna koliko je to štetnoNa prvi pogled nošenje gumice oko ruke se čini prilično praktičnim, jer ako želite spontano ukrotiti kosu, konjski rep je najlakši izbor, a gumica za kosu nije daleko. Ali dugoročno, ovakvo ponašanje može biti prilično štetno. One su mali pomoćnici u nevolji, ali nažalost često ih se ne može pronaći kada su vam hitno potrebne. Naravno, govorimo o gumicama za kosu. Volimo ih nositi na zapešću kako bi nam uvijek bile pri ruci. No vjerojatno ste pri skidanju gumice za kosu primijetili da vam se na koži stvorio mali crveni otisak. U pravilu ostaje vidljiv samo kratko vrijeme, ali može biti jako štetan.
Kako bi gumice za kosu čvrsto držale rep ili pletenicu, većina ih je dizajnirana relativno čvrsto. Iako je ovo zgodno za vezanje kose, nedostatak je što vam može prilično uštipnuti kožu zapešća. Crveni otisak signal je poremećaja u cirkulaciji krvi. U najgorem slučaju posljedica može biti takozvani sindrom karpalnog tunela.Ovo je fenomen koji uzrokuje utrnulost u šaci, trnce u prstima ili čak bol u području zapešća, a često je povezan s korištenjem računalnog miša. Kada osjećate da su vam ruke “uspavane” ili imate želju da protresete zglobom, vjerojatno imate sindrom karpalnog tunela. U početku su simptomi kratkotrajni, no mogu se pojaviti i dugotrajna oštećenja. Ne mogu se isključiti paraliza i atrofija mišića.


Kako biste spriječili te negativne učinke, gumicu za kosu nikada ne biste trebali dugo nositi na zapešću. Obavezno je skinite, osobito noću. Iako praktična i funkcionalna, ova navika može itekako naškoditi vašem zdravlju stoga gumicu nosite samo i isključivo – u kosi!