Ljeto je u gradu

Njega osjetljive kože beba u vrućim danima: Evo savjeta na što najviše paziti

Sanda Milinković

Foto: iStock

Foto: iStock

Bebinoj je koži potrebna posebna njega tijekom cijele godine, ali ljeta su posebno izazovna zbog visokih temperatura i sunca.Visoke ljetne temperature i snažne sunčeve zrake donose posebne brige roditeljima koji žele zaštiti nježnu kožu svojih beba.


Ako im je vruće, moguće je da će vaši najmanji biti jako nervozni, a nisu rijetkost niti osipi nastali zbog znoja.


Najvažnije je osigurati da bebi nije previše toplo te da joj je čitavo vrijeme udobno pa donosimo nekoliko savjeta koji bi vam mogli olakšati njihovu njegu te pomoći da iz ljeta izvučete maksimum kojeg pruža.


Kupanje
Beba bi se mogla jače znojiti pa je važno redovito kupanje, minimalno dva puta dnevno ako se to vašoj bebi sviđa jer bi joj takvo hlađenje moglo pomoći da lakše zaspi.


Voda nikako ne smije biti hladna već mlaka, a važno je uvijek provjeriti temperaturu vode prije nego stavite bebu na kupanje.


Posebnu pažnju obratite na bebin vrat, pazuhe i zglobove.


Pamuk


Osigurajte svojoj bebi pamučnu odjeću tijekom ljeta koja dozvoljava koži da diše. Odjeća od sintetike povećat će bebi nervozu, dovesti do jačeg znojenja i moguće, češanja te osipa.


Dehidracija


Važno je paziti da beba tijekom dana dobiva dovoljno tekućine jer čak i ako se ne znoji, gubi tekućinu iz tijela. Ubrzano disanje, nemir, topla koža i crvenkasto (“zajapureno”) lice, znakovi su dehidracije.


Bebama mlađima od šest mjeseci ne daje se voda već ih redovito treba davati majčino mlijeko, piše Swirlster.


Čuvajte se opeklina


Ako s bebom izlazite na sunce, pazite da nosi duge rukave i nogavice od laganog te prozračnog pamuka. Dobro je i da ima neku simpatičnu kapicu ili široki šešir koji će ju štiti od direktnog sunca.


Ostanite unutra


Iako je zdravo da beba vrijeme provodi na svježem zraku i “suncu”, ne preporučuje se izlaziti s bebom tijekom najtoplijih dijelva dana. Te trenutke izbjegavajte i radije ostanite kod kuće kada su u pitanju velike vrućine. Također, izbjegavajte korištenje nosiljki jer je u njima bebačima još toplije.