Foto: Pexels
Ako tražite slasticu koja se priprema u manje od pola sata, a izgleda i miriše kao da ste proveli sate u kuhinji, ovaj recept postat će vaš novi favorit za sve prilike
povezane vijesti
Ovi keksi s maslacem od kikirikija idealan su izbor za sve one koji vole nešto drugačije od klasičnih kolača, a priprema je toliko brza da ih se može napraviti i usred radnog tjedna.
Najbolje od svega je što u receptu nema brašna, što ih čini bezglutenskim, a rezultat su mirisni, mekani keksi koji se savršeno slažu s čašom mlijeka, kavom ili kao brzi desert za svaki dan.
Vrijeme pripreme: 30 min
Ukupno vrijeme: 1 h 15 min
Količina: oko 36 keksa

Foto: Pexels
Sastojci
-
2 šalice maslaca od kikirikija
-
1½ šalice bijelog šećera
-
½ šalice smeđeg šećera
-
2 jaja
-
2 žličice sode bikarbone
-
2 žličice ekstrakta vanilije
-
½ žličice krupne soli
Priprema
1. Umutiti tijesto
Pećnicu zagrijati na 175 °C.
U velikoj zdjeli električnim mikserom istući maslac od kikirikija i obje vrste šećera dok smjesa ne postane svjetlija i pjenasta (oko 2–3 minute). Smanjiti brzinu i dodati jaja, sodu bikarbonu, vaniliju i sol. Miksati dok se sve ne sjedini.
2. Oblikovati kekse
Od tijesta uzimati po veliku žlicu i oblikovati kuglice. Poslagati ih na lim obložen papirom za pečenje, s razmakom od 5 cm. Svaku kuglicu lagano pritisnuti vilicom u obliku križića; taj uzorak pomaže da se keksi ravnomjerno ispeku.
3. Peći
Peći 10–12 minuta, dok rubovi ne postanu zlatni. Tijekom pečenja okrenuti pleh jednom da se keksi ravnomjerno ispeku. Ostaviti ih da se kratko ohlade na limu, zatim prenijeti na rešetku da se potpuno ohlade.
Savjeti i varijacije
-
Za jači okus: dodati prstohvat cimeta ili sjeckane komadiće tamne čokolade.
-
Za dodatnu hrskavost: koristiti maslac od kikirikija s komadićima.
-
Za mekšu teksturu: skratiti vrijeme pečenja za 1–2 minute.
-
Za zamrzavanje tijesta: oblikovane kuglice posložiti na pladanj, zamrznuti, pa spremiti u vrećicu. Mogu stajati do 3 mjeseca i peći se izravno iz zamrzivača.
Čuvanje
Keksi ostaju svježi do 5 dana u zatvorenoj kutiji na sobnoj temperaturi. Za dulje čuvanje mogu se zamrznuti do tri mjeseca; odmrzavaju se brzo, tek nekoliko minuta na sobnoj temperaturi ili 10 sekundi u mikrovalnoj pećnici.

Foto: Pexels