Jedno dnevno

Neočekivano najbolja hrana za doručak ako želite smanjiti kolesterol

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Suprotno onome što se do sada mislilo, stiže novo istraživanje koje potvrđuje dobrobiti jaja

Umjesto tradicionalne jabuke, kako biste kardiologa držali podalje, trebali biste pojesti jedno jaje dnevno.


U stvari, unutar jajeta postoje lipoproteini koji mogu smanjiti kolesterol i značajno smanjiti rizik od srčanog udara ili okluzije.


Ukratko, velike dobrobiti rađaju se iz malog jajeta.


Lažni mit o jajima koja povećavaju kolesterol i čiju bi konzumaciju trebalo ograničiti na par komada tjedno sada je gotovo definitivno nestao.


Novo istraživanje, naprotiv, potvrđuje dobrobiti dnevnog unosa jaja, posebice jutarnjeg.


Istraživanje je vodio tim dr. Lang Pana koji je komentirao nedostatak istraživanja koja potvrđuju prehrambene prednosti jaja:


“Malo se istraživalo kako metabolizam kolesterola u plazmi utječe na odnos između konzumacije jaja i rizika od kardiovaskularnih bolesti, pa smo htjeli popuniti tu prazninu.”


Tim istraživača sa Sveučilišta u Pekingu potom je proveo istraživanje odabirom uzorka od 4.778 sudionika, a od njih je 3.401 već patilo od bolesti srca u prošlosti.


Zahvaljujući ciljanoj nuklearnoj magnetskoj rezonanciji, tim je uspio identificirati kod ispitanika koji su potvrdili da jedu barem jedno jaje dnevno, veće količine apolipoproteina A1, neophodnog za smanjenje intravenoznog kolesterola.


Osim ovog proteina, tim je identificirao 14 drugih koji su sada identificirani kao problematični za one sa srčanim bolestima.


Rezultati pokazuju da su u odabranom uzorku ispitanici s najpozitivnijim metabolitima svi oni koji su naveli konzumaciju barem jednog jajeta dnevno.


Ipak nemojte pretjerivati! Čak i u istraživanju uvijek se preporučuje umjerena konzumacija.


Možete se, primjerice, odlučiti za bogat doručak. Pripremite odličan tost sa svježim kruhom, jajetom i avokadom koji pak snižava kolesterol.