
Foto: iStock
Ova kremasta tjestenina sa špinatom i slaninom pravi je pobjednik za radni tjedan, a priprema se za manje od pola sata.
povezane vijesti
Sastojci
- 400 g suhe tjestenine
- 1 žlica maslinovog ulja , plus dodatno za prelijevanje
- 1 luk , sitno nasjeckan
- 6 kriški slanine , narezane na komadiće veličine zalogaja
- 2 češnja češnjaka , sitno nasjeckana
- 400 g svježeg ili smrznutog špinata ili 1 konzerva lisnatog špinata u vodi, ocijeđenog (otprilike 265 g ocijeđene težine)
- 165 g krem sira
- 1 limun , samo korica
- ½ žličice suhih pahuljica čilija
- sol i svježe mljeveni crni papar
Metoda
Stavite veliku posudu sa slanom vodom na jaku vatru i zakuhajte. Dodajte tjesteninu i kuhajte 8-10 minuta dok ne bude al dente ili prema uputama na pakiranju. Prije ocijeđivanja tjestenine, sačuvajte oko 100 ml vode u kojoj se kuhala.
U međuvremenu, zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i slaninu te kuhajte, povremeno miješajući, 8-10 minuta dok slanina ne postane malo hrskava.
Dodajte češnjak i pržite 30 sekundi dok ne zamiriše. Dodajte špinat u tavu i kuhajte, često miješajući, 2-3 minute dok ne uvene ili se odmrzne.
Dodajte krem sir, koricu limuna, sušene pahuljice crvene čili papričice i prstohvat soli i papra te dobro promiješajte.
Dodajte kuhanu tjesteninu i umiješajte dovoljno sačuvane vode od tjestenine da umak postane sjajan.
Poslužite odmah preliveno s malo dodatnog maslinovog ulja, piše BBC.