Kralj jeseni

Ne bacajte kestene! Pomažu u borbi protiv tjeskobe i stresa

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Konzumacija ovog voća preporuča se i u slučajevima kada patite od anemije



Tipično za jesensko doba, nepogrešivog slatkog okusa i zanimljivih svojstava, kesten je izvrstan saveznik živčanog sustava, pomaže u borbi protiv tjeskobe i stresa, ali se preporuča i kod anemije.


Općenito voljen, čak i od najmlađih, zbog svog slatkog okusa, kesten ima zanimljiva svojstva, no ne smije se pretjerivati u konzumaciji, pogotovo ako želite zadržati u granicama šećer u krvi i izbjeći debljanje.


Nutritivne vrijednosti i kalorije kestena




Pečeni kesteni imaju značajne nutritivne vrijednosti. Osobito ih karakterizira bogatstvo složenih ugljikohidrata (84%) pa se u sklopu obroka mogu smatrati alternativom žitaricama, a nikako voću (nije slučajno da su u davna vremena nosili nadimak “žitarice koje rastu na drveću”).


No, sadrže i proteine ​​(8%) i lipide (11%) te mnogo vlakana. Kuhani i sušeni kesteni također imaju vrlo slične postotke (potonji imaju najveću količinu vlakana, 13,8%).


Ovo voće također je bogato mineralima i vitaminima korisnim za naše tijelo.


S obzirom da 100 grama kuhanih kestena tijelu daje oko 120 kalorija, pečenih 193 kalorije, a suhih 287 kalorija. Stoga je to hrana visoke energetske vrijednosti, korisna u jesen i zimi za oporavak snage.


Na kraju, zapamtite da kesten ne sadrži kolesterol!


Svojstva i dobrobiti kestena


Što se tiče svojstava i dobrobiti koje kesten nudi našem tijelu, mogli bismo ih sažeti na sljedeći način:


  • Energetski i regenerativno: Kesten može biti koristan kao prirodni energizator čak i u slučaju oporavka, primjerice kod starijih osoba i djece nakon gripe ili u smjeni godišnjih doba
  • Koristi za živčani sustav: Sadrže fosfor, ali i druge minerale i vitamine B skupine, što ih čini korisnom namirnicom za živčani sustav. Stoga se mogu pokazati kao namirnica koju treba češće uključivati ​​u prehranu u slučaju tjeskobe, depresije ili razdoblja visokog stresa
  • Zasitni su: S obzirom na bogatstvo vlakana i složenih ugljikohidrata, kesten pomaže zadržati osjećaj gladi. Stoga su izvrstan prijepodnevni ili poslijepodnevni međuobrok
  • Protiv anemije: Kesteni se često preporučuju za sprječavanje ili poboljšanje anemije. Ovo voće, naime, sadrži željezo i, kombinirajući ga s namirnicama bogatim vitaminom C, zasigurno može biti prirodni sustav protiv anemije
  • Blagotvoran za srce i kolesterol: Zahvaljujući sadržaju omega 6 i omega 3 masnih kiselina, također pomaže srcu i regulira krvni tlak. Oni su također hrana koja može držati razinu kolesterola na niskoj razini
  • Protiv zatvora: Zahvaljujući velikoj prisutnosti vlakana, kesten je dobar prirodni lijek protiv zatvora
  • Lako probavljiv: Vrlo probavljivi, ali samo ako su dobro kuhani
  • Bez glutena: Unatoč sličnom nutritivnom sastavu kao žitarice poput ječma ili pšenice, kesten ne sadrži gluten. Stoga su izvrsna alternativa za one koji pate od celijakije ili intolerancije na gluten
  • Tijekom trudnoće: S obzirom na sadržaj folne kiseline, konzumacija kestena preporučuje se i trudnicama

Kontraindikacije


Za zdrave osobe nema posebnih kontraindikacija za konzumaciju kestena. Ali ponekad se ovo voće ne preporučuje osobama koje pate od dijabetesa, kolitisa, aerofagije i bolesti povezanih s jetrom.


U tom slučaju, savjet je da o tome porazgovarate sa svojim liječnikom kako biste razumjeli može li čak i povremena konzumacija kestena izazvati neželjene učinke.


S obzirom na visok kalorijski unos ovih plodova, konzumacija se često ne preporučuje osobama s prekomjernom tjelesnom težinom ili pretilošću.