Poznati ljetni liker

Napravite limoncello kod kuće bez posebnih alata i vještina

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

Uz naš recept uspjeh vam je zagarantiran.Limoncello je alkoholno piće od limunove kore, vode i šećera, koje se posebno konzumira ljeti. Pravi recept za limoncello uključuje korištenje limuna Sorrento koji se odlikuju debelom, naboranom kožom, bogatom eteričnim uljima.


Za izradu limoncella kod kuće nisu vam potrebni posebni alati i vještine, već morate savjesno obaviti razne faze pripreme i pričekati nekoliko mjeseci da liker poprimi sav miris i okus koji ga je proslavio u svijetu. Alkohol prodire u koricu limuna, zamjenjujući prisutnu vodu, i otapa eterična ulja koja se tako miješaju sa samim alkoholom dajući mu specifičan okus i aromu.


Limun koji se koristi mora biti apsolutno organski, neobrađen i prije svega svjež. Ako nemate Sorrento limune, ne brinite! Čak i normalni limuni će biti dobri ako imaju deblju koru, što veću i blago gorku, te, ponavljamo, organskog ili biodinamičkog uzgoja.
Također, zapamtite da se eterično ulje koje dolazi iz kore s vremenom može pokvariti, zbog utjecaja svjetlosti i kiselog okruženja. Iz tog razloga nije preporučljivo limoncello ostavljati na izravnom svjetlu, kako tijekom pripreme tako i nakon nje, a u pripravak nije preporučljivo dodavati limunov sok.


Sastojci za limoncello:


  • 10 neobrađenih limuna ili ekvivalent od 300 grama kore
  • 1 litra 95% čistog alkohola
  • 800 grama šećera
  • 1,2 l vode

Koraci u pripremi su slijedeći:


  1. Limune dobro operite, osušite i ogulite samo žuti dio kore. Na limunu ostavite spužvasti bijeli dio jer bi likeru dao gorak okus.
  2. Koru narežite na trakice i ostavite da se maceriraju u alkoholu u hermetički zatvorenoj staklenoj posudi na hladnom i tamnom mjestu do 3 dana.
  3. Jednom dnevno bit će potrebno protresti macerat kako bi se kore pomaknule i dobro se pomiješale s alkoholom.
  4. Nakon tog vremena procijedite tekućinu kroz sitno cjedilo, a u međuvremenu pripremite sirup u loncu sa šećerom i vodom. Zakuhajte i miješajte da se šećer potpuno otopi u vodi.
  5. Ugasite vatru, ohladite nekoliko minuta i dodajte sirup u alkohol aromatiziran koricama.
  6. Dobro promiješajte i premjestite u jednu ili više steriliziranih staklenih boca koje ćete čuvati na hladnom i suhom mjestu dalje od sunčeve svjetlosti još 30-40 dana.