SLADOLEDNA REPORTAŽA

Tražile smo najukusniji sladoled u Rijeci. Obišle smo tri slastičarne i oduševile se njihovom ponudom za vruće ljeto

Dijana Ljubanović

FOTO/Dijana Ljubanović

FOTO/Dijana Ljubanović

Teško je reći koji je sladoled apsolutni favorit.

Šetnja europskom prijestolnicom kulture osim kulturnih poslastica, ponudit će vam i one koje gode nepcu. Ljetna poslijepodneva, unatoč koroni i oprezu, i ove će sezone obilježiti guštanje u nježnom povjetarcu. Ima li išta ljepše što si možete pokloniti od okusa koji vam popravlja raspoloženje?


Bogati okusi sladoleda čine ljeto još boljim


Terase okupane suncem i slatki zalogaji koji osim što bude sva osjetila – hlade i nude toliko obožavanu dozu hedonizma. Na riječkim ćete se terasama razbuditi i primiti potrebnu dozu energije uz miris i okus kvalitetne kave u najrazličitijim oblicima, a za one koji žele više, tu su sladoledi koji će vas preseliti u novu dimenziju uživanja već pri prvom zalogaju.


Posjetile smo tri slastičarnice koje iz sezone u sezonu obogaćuju svoju ponudu novim i zanimljivim okusima na koje je nemoguće ostati ravnodušan.


Bogat okus kremastih delicija učinit će ljeto još boljim, a ugodan ambijent njihovih interijera, dodatno će vas zaokupiti toplom energijom gostoljubivosti, modernim dizajnom i pažnjom.


U vitrinama omiljenih riječkih slastičarnica naći će se za svaki ukus ponešto, a atraktivan pristup vrhunskih slastičarskih timova, pretvorit će isprobavanje sladoleda u pravu gastro senzaciju. Voljeli čokoladne, voćne, slatke ili kisele okuse, Cacao, Corso i Kraš, oduševit će čak i najizbirljivije sladokusce.


FOTO/Dijana Ljubanović

FOTO/Dijana Ljubanović


Cacao ima bogatu ponudu sladoleda i jedan novitet


Cacao je slastičarnica kojoj je na prvom mjestu kvaliteta. Sastojci koje ćete ovdje pronaći birajući omiljene okuse, dokazat će vam da je itekako važno ono što je umiješano u slatkim kornetima i čašicama.


Ne samo da izgledaju božanstveno, ovi sladoledi su čista esencija savršenstva. Pistacija koja je doputovala sa Sicilije, originalna Linolada, voće iz lokalnih OPG-ova i lješnjak iz Piemonta tek su mali djelić čarobnih formula koje sladolede na riječkoj rivi čine toliko posebnima.


FOTO/Dijana Ljubanović

FOTO/Dijana Ljubanović


Sada su nam pažnju privukli i novi okusi koji su osim svoje estetike i zavodljivog mirisa, toliko ukusni da je pravi poduhvat prestati jesti nakon samo jedne kuglice. Dobra je vijest da su slastice koje su obogatile ovogodišnju ponudu, zapravo vrlo zdrave.


Čokoladni proteinski sladoled bez šećera, novitet je u ponudi, a sadrži 20 % proteina i raskošni okus čokolade. Ukoliko se bavite sportom ili pazite na prehranu zbog zdravstvenih ili estetskih razloga, u ovom sladoledu možete uživati bez grižnje savjesti.


Odgovara i dijabetičarima, ali i svima onima koji prate trend zdravog života jer je obogaćen stevijom bez trunke šećera.


FOTO/Dijana Ljubanović

FOTO/Dijana Ljubanović


FOTO/Dijana Ljubanović

FOTO/Dijana Ljubanović


Također, sada su i ljubitelji Linolade došli na svoje jer istoimeni sladoled, došao je u svojoj punoći, nudeći dekadenciju koja će vam uljepšati dan.


Ovaj sladoled ne pravi se od praškastih umjetnih smjesa već je riječ o pažljivo kreiranoj slastici čiji okus osvaja na prvu prirodnim okusom i teksturom.


Sladoledne kupove iz snova nudi Corso


Šetnju Korzom nakratko prekidamo zaustavljanjem u jednoj od kultnih slastičarnica – Gelateriji Corso. Ovo je mjesto koje je obilježilo odrastanje generacija Riječana koji su svoje vrijeme kratili uz slavne Corso kupove.


Pune čašice slatkih slojeva, vraćaju u djetinjstvo, a ne mogu im odoljeti niti turisti.


Klasik u čaši s prepoznatljivom dekoracijom, šlagom i hrskavim slatkim štapićima i keksima, učinit će da nakratko zaboravite na sve obveze i prepustite se doživljaju stapanja okusa u cjelinu koju ćete dugo pamtiti.


FOTO/Dijana Ljubanović

FOTO/Dijana Ljubanović


Konobar Erik i dugogodišnja voditeljica Senada postali su prepoznatljivi upravo po sladolednim kupovima koji će vas oduševiti lješnjakom, čokoladom, ferrerom, mrvicama od lješnjaka, orasima, čokoladnim preljevom, šlagom i ukrasima.


Ovdje ćete morati zaboraviti na dijetu jer kup iz snova se ne propušta. Sve to možete dodatno pojačati koktelima koje će vam poslužiti s osmijehom, a najavljuju kako je pred nama ljeto prepuno slatkih iznenađenja. Pripremaju senzacije s poslasticama kao što su flambirane palačinke koje će ovih dana pripremati pred očima gostiju, zabavljaući ih šarmom, vrhunskim umijećem i zaraznim smijehom.


FOTO/Dijana Ljubanović

FOTO/Dijana Ljubanović


FOTO/Dijana Ljubanović

FOTO/Dijana Ljubanović


Kraš kao prepoznatljivi Choco Bar u centru


Tradicija koja je obilježila riječke gušte, dolazi iz dobro poznate Choco bar bonbonnière Kraš. Svi oni okusi na kojima smo odrasli i kojima smo se radovali u Kraš slatkišima, pretočeni su u sladolede koji osvajaju čak i one koji su slani tipovi.


Ovim slatkim spojevima gotovo je nemoguće odoljeti. Kultni okusi sada su učinjeni još zanimljivijima uz dva kultna sladoleda koji se pripremaju na poseban i atraktivan način.


Riječ je o neodoljivoj Bajaderi – kraljici čokolade i Griottama koji osim što su ukusni i raskošni, atraktivni su i zbog načina pripreme, posluživanja i profesionalnog tima koji zna baš sve tajne slastičarstva.


FOTO/Dijana Ljubanović

FOTO/Dijana Ljubanović


FOTO/Dijana Ljubanović

FOTO/Dijana Ljubanović


Martina iz Kraš slastičarnice vrhunska je stručnjakinja u pripremanju sladoleda koja nam je otkrila tajnu posebnih Kraš delicija. Najpopularnija dva sladoleda sezone – Bajadera i Griotte pripremaju se na ledenoj ploči i riječ je o specijalitetima kuće.


Kuglica Griotte se radi na mliječnoj bazi, dodaje joj se višnjica iz alkohola, potom slijedi preljev od višnje i poznata Kraš čokolada za kuhanje koja je rastopljena.


Baza se presavija špatulom, zatim se razvije komadić čokolade i nastaje poznata Kraš kuglica. Svi Kraš najprodavaniji proizvodi su stopljeni u ove ledene kuglice.


Prepoznat ćete tu Kraš ekspres, Bajaderu i mljeveni lješnjak. Ploča na kojoj se priprema sladoled ima temperaturu od -18 stupnjeva na koju se stavlja sladoled i potom otopljena čokolada koja se u dodiru s hladnom bazom stvrdne.


Bajadera se radi na čokoladnoj bazi, a u nju se dodaju mljeveni lješnjaci, tamni nougat koji je zapravo rastopljena Bajadera te svijetli nougat od badema.


priprema_sladoled_kras

FOTO/Dijana Ljubanović


Uživanje u ovim slasticama je zajamčeno. Oduševio nas je profesionalni i krajnje simpatični pristup svih navedenih slastičarnica i jedinstvena receptura koja daje poseban pečat svakome od ovih mjesta koji mirišu na sreću i ljetne pustolovine.


Teško je odabrati favorita pa je naša najbolja preporuka: odvojiti vrijeme za zasladiti se u sve tri slastičarnice i pustiti da vas razmaze svojim neodoljivim sladoledima.


*Djelatnice i djelatnici navedenih slastičarnica pridržavali su se svih potrebnih zdravstvenih, epidemioloških i sanitarnih mjera pri pripremi sladoleda za svoje goste.


*Rukavice su skinute isključivo zbog potreba fotografiranja.


*U unutarnjim prostorijama i terasama svih slastičarnica nalaze se sredstva za dezinfekciju ruku sukladno propisanim mjerama zbog prevencije COVID-a 19.