Preslatka prostorija

Najljepša soba za bebe: Imamo 5 savjeta za sve one koji je po prvi puta uređuju

Sanda Milinković

I dok se trudimo ostati unutar budžeta, sa svih nas strana mame neodoljive slike i detaljiSoba za bebe vjerojatno je najslađe mjesto u čitavoj kući gdje oni najmlađi provode prve trenutke svoga djetinjstva. I dok se trudimo ostati unutar budžeta, mame nas neodoljive slike i detalji kojima bi uredili prostor. Pogotovo ako je riječ o novopečenim roditeljima koji su se po prvi puta pronašli u ulozi dizajnera sobe za bebe.


Potražili smo zato savjete za savršen dizajn interijera koji bi vam mogao pomoći da previše ne lutate.


Soba za bebe u neutralnim tonovima


Iako mnogi roditelji vole odabrati određenu boju, pretvoriti je u temu sobe i zatim se strogo pridržavati toga, vrlo je lako moguće da će se jednom bojom stvoriti presnažan dojam dominacije. Snažne boje prepune različitih svijetla i detalja za tek rođene bebice mogu biti previše stimulativne.
Zato je savjet broj jedan: neutralna paleta boja. Soba za bebe uređena u nijansama poput bež i sive te mliječne, najmlađima će biti idealna za dobar san. Prigušeni tonovi nude i savršenu podlogu za dodavanje boja s igračkama, pokrivačima i ostalim privremenim elementima dizajna.


soba_za_bebe

Neutralni tonovi uz šarene detalje, Foto: iStock


 


Sigurnost prije svega


Iako je vaša glava možda prepuna paleta boja i darova koje ste dobili i kupili za vašu bebicu, morate obratiti pažnju na sigurnost.


Bebe su vrlo znatiželjne i odlučne te često vrlo brzo nauče otvarati ladice i penjati se kako bi došle do stvari. Da ne biste morali mijenjati sve dekoracije svaki put kada beba usvoji novu vještinu, težite joj da od početka zaštitite sobu.


To podrazumijeva pokrivanje oštrih kutova, postavljanje bravica na ladicama i pričvršćivanje namještaja na zid. I dok biste za svoju udobnost možda htjeli držati predmete poput škara i lijekova na dohvat ruke, pobrinite se da budu skriveni dalje od bebinog pogleda i dosega.


Osvjetljenje i grijanje također doprinose sigurnosti sobe, kao i koliko dobro vaša beba tamo spava. Vruće i zagušljive sobe nikako nisu pogodne zato osigurajte da je dječja soba dobro prozračena tijekom cijele godine. I dok bebe često bolje spavaju u mračnim sobama, ugradnja LED noćnog svjetla može vam pomoći da te promjene pelena u tri sata ujutro budu sigurne i za vas.


Ukrasite sobu za bebe neodoljivim igračkama, Foto: iStock


Namještaj koji se može dugotrajno iskoristiti


Ključ dizajna sobe za bebe koja će se lako pretvoriti u dječju sobu jest odabir namještaja koji se prilagođava rastućoj veličini i potrebama vaše bebe.


Mini dječji krevetići mogu izgledati preslatko, ali slatko uskoro postaje tijesno kad vaša beba preraste ova privremena rješenja za spavanje. Umjesto toga, odlučite se za krevetić koji je dovoljno velik da ga vaša beba može koristiti nekoliko godina. Mnogi krevetići stižu sa stranicama koje možete ukloniti pa se lako pretvara u krevet za dječicu.


Isto vrijedi i za bilo koji drugi dječji namještaj u sobi. Stol za presvlačenje često je sigurniji i prikladniji od mijenjanja pelena na podu, na krevetu ili na vrhu škrinje. Ali, pametan izbor je stol za presvlačenje koji se pretvara u dječji stol.


Nećete požaliti što ste napravili prostor za tako glomazan komad ako on služi i kao prostor za pisanje domaće zadaće vašeg djeteta barem tijekom prvih nekoliko godina škole.


Savršeni kontrast boja, Foto: iStock


Podovi spremni za umjetnost


Mekani podni pokrov u dječjoj sobi omogućuje bebama da započne svoje kretanje s trbuščića, prijeđe na puzanje i sigurno vježba hodanje. Tepihe i prostirke odaberite prema cjelokupnom dizajnu sobe, što mekanije to će i vama i bebi biti udobnije. Uostalom, tepisima ćete moći prekriti i poneku umjetnost vaše bebe kada se uhvati samostalnih sati likovnog.


Ovo izgleda preudobno!, Foto: iStock


Udobni naslonjač kao statement komad


Osim što je moderan izbor dizajna, udobni naslonjač je vrlo praktičan element koji treba uključiti prilikom dizajniranja sobe za bebe.


Naslonjač služi kao mjesto za njegu djeteta tijekom noći dok su mala, nudeći udobno i prikladno rješenje za sve pospane roditelje. Kasnije postaje savršeno mjesto za uživanje u čitanju priča svojoj bebi ili za davanje bočice prije spavanja.


To ne znači da naslonjač mora biti sve funkcije i bez oblika. Ovo je izvrstan komad za uvođenje suptilnog nagovještaja boje unutar vaše neutralne sheme. Ili možete baciti nekoliko svijetlih jastuka za dodatnu udobnost i vizualni interes, savjetuje Mom’s Blog Society.