Opekline bye-bye

Ovo su najbolji i najbrži načini za tretirati opekline od sunca

Mija Dropuljić

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Donosimo savjete stručnjaka kako tretirati opekline od suncaZasigurno ne postoji osoba koja barem jednom u životu nije izgorjela od sunca. Ili zaboravimo nanijeti kremu za sunčanje (mislimo da ne trebamo napominjati koliko je to važno) ili zaspemo na suncu ili se, eto, nekako dogodilo.


Koji god bio uzrok opeklina vrijeme je da svojoj koži pružite hitnu pomoć kako biste prošli sa što manje štetnih posljedica. 


Allure je popričao s dermatolozima koji su podijelili najefektnije i najbrže načine kako tretirati opekline od sunca. Uz pomoć ovih savjeta brže ćete sanirati nastale štete. 


Što su zapravo opekline od sunca?
Do opeklina dolazi kada je koža pretjerano izložena štetnim sunčevim zrakama, posebno UVB zrakama. Kako ističe dermatologinja Shari Marchbein opekline se čine trenutne, no one mogu ostaviti itekako puno negativnih posljedica, poput bora, mrlja i na koncu raka kože. Opekline pojačavaju rizik od obolijevanja od raka kože koji je ujedno i najsmrtonosniji oblik karcinoma.


U savršenom svijetu postojala bi krema sa zaštitnim faktorom 100, no to nije moguće. Stoga ako vam se i dogode opekline od sunca, evo kako ih trebate tretirati. 


Hidratacija


Opekline nastale od UV zraka izazivaju sličnu reakciju na koži kao, primjerice, opekline koje smo zadobili od štednjaka. Joshua Zeichner, klinički dermatolog u Mount Sinai bolnici, naglašava kako je važno kožu hidratizirati i regenerirati što prije moguće.


Najbrži način jest onaj vanjski. Birajte hranjive losione i kreme za tijelo. Ako pored sebe nemate specijaliziranu kremu protiv opekline, Zeichner savjetuje korištenje vazelina. Koži možete pomoći i iznutra i to konzumacijom povećane količine vode. 


Također ćete koži pomoći hladnim oblogama, poput običnih obloga hladne vode na sobnoj temperaturi ili obloga od jogurta. 


opekline_od_sunca

Foto: Unsplash


Ublažite bolove


Ako patite od bolova, pomoći će vam i klasične tablete protiv bolova, poput ibuprofena. 


Pripazite na opekline


Kako ne biste patili od dodatnih bolova, nipošto ne dirajte opekline i zaštite ih od potencijalnog guljenja. Ako ste doživjeli opekline drugog stupnja, liječnik vam može prepisati kreme koje će ubrzati zalječenje.


Borite se protiv dugoročnih negativnih posljednica 


Vidljive i bolne opekline trajat će par dana, no UV našoj koži nanosi trajne štetne posljedice. Kako Zeichner ističe UV zrake negativno utječu na proizvodnju kolagena i elastina te uništavaju DNA naših kožnih stanica.


Dermatolog savjetuje nakon što prođu opekline nanositi vitamin C serum, ističući kako ne možemo potpuno popraviti nanesenu štetu, ali možemo antioksidantima ublažiti posljedice. 


Najbolja zaštita je prevencija


Najbolji i najefektniji način kako da se zaštiti od opeklina od sunca jest prevencija. Držite se hlada i nemojte se izlagati izravnom suncu u periodu od 11 do 17 sati. Kreme za sunčanje su obavezne, kao i lagana odjeća, šešir i sunčane naočale.


Kremu za sunčanje nanosite svaka dva sata. I uvijek imajte na umu koliko su sunčeve zrake štetne za zdravlje i izgled naše kože.