Bratsko-sestrinski odnosi

Načini kako pomoći djetetu da prevlada svoju ljubomoru na brata ili sestru

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Analizirajte koliko vremena provodite sa svojom djecom zajedno i odvojeno

Ljubomora braće i sestara može uzrokovati agresivno i nasilno ponašanje među njima, kažu studije. Iako je ljubomora kod braće i sestara prilično raširena pojava i mnoga djeca prolaze kroz to razdoblje, postoje metode kojima se vaša djeca mogu spriječiti da se osjećaju ljubomorno.


Prikupili smo praktične savjete kojima možete spriječiti ljubomoru među svojom djecom i želimo ih podijeliti.


Prihvatite djetetove emocije


Psiholozi kažu da je vitalno priznati dječje emocije. Vi kao roditelj morate prihvatiti da vaše dijete može biti ljutito, ljubomorno ili tužno, piše Bright Side. Morate to priznati i objasniti svojoj djeci da je normalno osjećati negativne emocije i naučiti ih kako se nositi s negativnošću.


Provodite vrijeme s njima pojedinačno


Analizirajte koliko vremena provodite sa svojom djecom zajedno i odvojeno. Tada ćete moći vidjeti kada se točno braća i sestre preopterećuju jedni drugima i kada osjećaju da im nedostaje vaše pažnje. Kad primijetite da neko od vaše djece osjeća da im ne privlači dovoljno pažnje, psiholozi predlažu određivanje datuma samo za vas dvoje. Unaprijed odaberite datum, kako bi se dijete moglo veseliti datumu.


Nemojte ih uspoređivati


Nikad ne uspoređujte braću i sestre. Usporedbom jednog djeteta s drugim može se osjećati kao da jedno od njih volite preko drugog. Neće ih jednostavno učiniti ljubomornima, ali također može potkopati njihovo samopoštovanje i potaknuti tjeskobu. Pokažite svojoj djeci da cijenite njihovu individualnost i da ih jednako volite.


FOTO/Pexels

FOTO/Pexels


Nasmijte svoje dijete


Smijeh, općenito, ima brojne zdravstvene koristi za ljude. Između ostalog, smijeh može smanjiti nečiju razinu tjeskobe. Psiholozi predlažu korištenje ovog alata za rješavanje ljubomore kod braće i sestara. Kad se neko od vaše djece osjeća ljubomorno, preusmjerite njegovu pažnju nasmijavajući ih. Učinit će ih manje tjeskobnima i ljubomoru zamijenite zabavnom.


Riješite se bilo koje rodne pristranosti


Roditelji se prema djeci često odnose prema djeci različito ovisno o spolu. Od djevojčica se očekuje da budu meke, sramežljive i lijepe, a od dječaka da budu jake i da ne izražavaju svoje osjećaje. Ali ako ne dopustite sinu da se igra istom igračkom kao i vaša kći jer je igračka “za djevojčice”, dječak može početi postati ljubomoran. Najbolje je rješenje omogućiti svojoj djeci iskustvo usprkos svom spolu. Zbog toga se neće osjećati ljubomorni jedni na druge jer će svaki imati jednake mogućnosti.


Podjednako podijelite odgovornosti


Ako se djeca međusobno tuku, ne može biti slučaj da je samo jedno krivo u sukobu. Osim toga, uloge “žrtve” i “nasilnika” često se mijenjaju među braćom i sestrama. Dakle, stručnjaci predlažu da roditelji dođu do srži sukoba i natjeraju obje strane da se suoče s odgovornostima za svoje postupke.


Ne krivite svoje dijete


Iskusni odgajatelji sugeriraju da je važno da svoju djecu ne činite krivima u njihovim očima. Pokušajte ne ograničavati jedno dijete zbog drugog i pažljivo birajte riječi. Na primjer, nemojte reći da se vaše dijete ne može igrati jer beba spava. Umjesto toga, osmislite aktivnost, poput slikanja, koja će jedno dijete angažirati, a drugo će dobro odspavati.


Pokažite im da je sjajno imati bratu i sestre


Brižni odnos između njih možete motivirati čitanjem knjiga i pokazivanjem crtića o tome kako je sjajno imati braću i sestre, savjetuju učitelji. Primjerice, knjiga Laura Numeroff, Što braća najbolje rade, slavi stariju braću. A dobro poznati Frozen pokazuje važnost sestrinskih veza.