The Walt Disney Company

Na današnji je dan “rođen” legendarni Mickey Mouse. Evo nekih detalja koje možda niste znali

Mira Jelačin

Foto: pixy.org

Foto: pixy.org

Disney ga je isprva odlučio nazvati Mortimer Maus, ali mu je supruga Lillian predložila da promijeni imeJedan od najpoznatijih i najomiljenijih crtanih likova u povijesti, Mickey Mouse, imao je premijeru na današnji dan 1928. godine u kratkom crtanom filmu Parobrod Willie, pa The Walt Disney Company dan njegovog rođenja smatra 18. studenoga.


Mickey Mouse je lik iz animiranih filmova i stripova koji je postao maskota The Walt Disney Companyja. 1928. godine su ga nacrtali Walt Disney i Ub Iwerks. Disney ga je isprva odlučio nazvati Mortimer Maus, ali mu je supruga Lillian predložila da promijeni ime u »Miki« jer je »Mortimer« zvučalo previše ružno.


Glas Mickeyju Mouseu je od 1928. godine posuđivao sam Walt Disney, što je nastavio i činiti sve do 1947. godine. Nakon Disneya, glas je do 1977. godine posuđivao zvučni dizajner Jimmy MacDonald. Nakon njega ulogu je preuzeo Wayne Allwine, koji će je i obnašati do smrti 2009. Mikiju glas (u engleskim inačicama filmova) trenutno posuđuje Bret Iwan. Ovaj antropomorfizirani miš je evoluirao od toga da jednostavno bude lik u animiranim filmovima i stripovima kako bi postao jedan od najprepoznatljivijih simbola na svijetu.


Foto: iStock
Jednom je prilikom Walt Disney kazao – Osjećali smo da publika, posebice djeca, vole životinje koje su slatke i male. Mislim da smo za zamisao dužni Charlieju Chaplinu. Željeli smo nešto privlačno i mislili smo da bi sićušni miš imao nešto od Chaplinove melankoličnosti, malog dječaka koji sve čini najbolje što može. Kada se ljudi smiju Mickeyju Mouseu, to je zato što je tako ljudski i to je tajna njegove popularnosti objasnio je Disney.


Mickey Mouse je širom svijeta poznat kao najuspješniji lik iz animiranih filmova i stripova na svijetu. Trenutno je glavni lik Playhouse Disney serije »The Mickey Mouse Clubhouse« koja se emitira na Disney Channelu. Ujedno je i vođa Kluba Mickeyja Mousea. Njegova djevojka i ljubav njegova života je Minnie Maus.