Ništa nisu primijetili

Muškarac ukrao 500 godina staru Da Vincijevu kopiju. Muzej nije imao pojma o krađi

Mija Dropuljić

FOTO: Unsplash

FOTO: Unsplash

Zaposlenici muzeja optužuju koronuU jednom stanu u Napulju je talijanska policija pronašla 500 godina staru kopiju Da Vincijevog djela “Salvator Mundi”. 36-godišnji vlasnik stana je uhvaćen zbog krađe nakon što je slika otkrivena u ormaru spavaće sobe. 


Ono što je posebno zanimljivo kod ove priče jest činjenica kako su istražitelji početkom tjedna vratili ukradenu sliku Doma muzeju crkve San Domenico Maggiore u Nepalu koji, vjerovali ili ne, krađu uopće nisu primijetili. 


Kako piše Focus u pitanju je kopija slike “Salvator Mundi” poznatog Leonarda da Vincija koja prikazuje Isusa Krista. Original je 2017. na aukciji prodan za nevjerojatnih 373 milijuna eura, što ga čini najskupljom umjetninom na svijetu. Nakon aukcije više slika nije izložena. 
Stručnjaci smatraju kako je kopija nastala početkom 16. stoljeća, a djelo je Giacoma Alibrandija. Da krađa ovog ulja na platnu nije primijećena, objašnjava se pandemijom koronavirusa. Zbog uvedenih restrikcija nitko od zaposlenika nije bio tri mjeseca uz prostoriju gdje se držala kopija. 


Policija trenutno provjerava kako je slika nestala. Otisci prstiju vlasnika stana u kojem je pronađena kopija nisu nađena u prostoru muzeja. Policija pretpostavlja kako je u pitanju naručena krađa te je provedena od za to specijalizirane organizacije koja je aktivna u internacionalnom krijumčarenju umjetnina. Bez obzira na to što u pitanju nije original, dotična slika ipak ima svoju vrijednost.