Desert iz raja

Muffini s ananasom i kokosom prava su tropska poslastica

Life

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Egzotični twist koji oduševljava

Zamislite da započnete jutro s okusima tropskog raja: sočni komadići ananasa, slatki kokos i mekana, prozračna baza muffina. Ovi muffini s ananasom i kokosom prava su slastica koja će vas odmah podsjetiti na pina coladu, samo u puno praktičnijem obliku!


Jedna od ljepota muffina je u tome što na istoj bazi možete stvarati beskrajne kombinacije okusa. Upravo tako nastao je ovaj recept. Klasični muffini dobili su egzotični “twist” dodavanjem ananasa i kokosa. Rezultat? Mekani, sočni i nevjerojatno mirisni muffini koji jednako dobro pašu za doručak, popodnevni snack ili kao slatki zalogaj uz kavu.


FOTO: Unsplash


Sastojci (za otprilike 12 muffina):


  • 280 g glatkog brašna
  • 150 g šećera
  • 2 1⁄2 žličice praška za pecivo
  • 1⁄2 žličice soli
  • 115 g maslaca (otopljenog)
  • 2 jaja (lagano umućena)
  • 180 ml mlijeka
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 200 g komadića ananasa (ocijeđenih)
  • 110 g naribanog kokosa

FOTO: Unsplash


Priprema:


Zagrijte pećnicu na 190 °C i pripremite kalup za muffine tako da ga poprskate s malo ulja ili obložite papirnatim košaricama. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. U drugoj zdjeli umutite otopljeni maslac, jaja, mlijeko i vaniliju, pa dodajte suhim sastojcima. Lagano promiješajte samo dok se smjesa ne poveže (nemojte previše miješati).
Umiješajte komadiće ananasa i polovicu ribanog kokosa.


Smjesu rasporedite u kalup za muffine i pospite ostatkom kokosa po vrhu. Pecite 22–25 minuta, dok muffini ne poprime zlatno-smeđu boju i čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ohladite ih nekoliko minuta u kalupu, zatim ih izvadite i poslužite tople ili na sobnoj temperaturi.


Najbolji su isti dan kada se ispeku, no mogu stajati u dobro zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi 3–4 dana. Jedan zalogaj dovoljan je da se osjećate kao da ste pobjegli na neki karipski otok, a sve to iz vlastite kuhinje.