
FOTO: iStock
Egzotični twist koji oduševljava
povezane vijesti
Zamislite da započnete jutro s okusima tropskog raja: sočni komadići ananasa, slatki kokos i mekana, prozračna baza muffina. Ovi muffini s ananasom i kokosom prava su slastica koja će vas odmah podsjetiti na pina coladu, samo u puno praktičnijem obliku!
Jedna od ljepota muffina je u tome što na istoj bazi možete stvarati beskrajne kombinacije okusa. Upravo tako nastao je ovaj recept. Klasični muffini dobili su egzotični “twist” dodavanjem ananasa i kokosa. Rezultat? Mekani, sočni i nevjerojatno mirisni muffini koji jednako dobro pašu za doručak, popodnevni snack ili kao slatki zalogaj uz kavu.
Sastojci (za otprilike 12 muffina):
- 280 g glatkog brašna
- 150 g šećera
- 2 1⁄2 žličice praška za pecivo
- 1⁄2 žličice soli
- 115 g maslaca (otopljenog)
- 2 jaja (lagano umućena)
- 180 ml mlijeka
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 200 g komadića ananasa (ocijeđenih)
- 110 g naribanog kokosa
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 190 °C i pripremite kalup za muffine tako da ga poprskate s malo ulja ili obložite papirnatim košaricama. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. U drugoj zdjeli umutite otopljeni maslac, jaja, mlijeko i vaniliju, pa dodajte suhim sastojcima. Lagano promiješajte samo dok se smjesa ne poveže (nemojte previše miješati).
Umiješajte komadiće ananasa i polovicu ribanog kokosa.
Smjesu rasporedite u kalup za muffine i pospite ostatkom kokosa po vrhu. Pecite 22–25 minuta, dok muffini ne poprime zlatno-smeđu boju i čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ohladite ih nekoliko minuta u kalupu, zatim ih izvadite i poslužite tople ili na sobnoj temperaturi.
Najbolji su isti dan kada se ispeku, no mogu stajati u dobro zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi 3–4 dana. Jedan zalogaj dovoljan je da se osjećate kao da ste pobjegli na neki karipski otok, a sve to iz vlastite kuhinje.