Nuspojava visokih temperatura

Muči vas znojenje lica? Evo kako doskočiti ovom problemu

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Svi se znojimo i samo tako se naše tijelo ljeti može rashladiti. Ali ako se pretjerano znojite na licu, to brzo postaje iritantno

Znoj nam pomaže regulirati tjelesnu temperaturu i odvoditi toplinu tijekom napora i toplijeg vremena. Pretjerano znojenje može imati i druge uzroke osim same topline i tjelesne aktivnosti, uključujući medicinske razloge. Kod hiperhidroze tijelo proizvodi više znoja nego što je potrebno. U tom slučaju svakako se trebate obratiti liječniku, ali najčešći su razlog upravo visoke temperature. Uz malu pomoć ipak je moguće prebroditi ljeto jer postoji nekoliko trikova pomoću kojih možete ostati elegantni unatoč znojenju lica. U osnovi, trebali biste koristiti svijetle boje i lagane teksture za svoj make up. Tako vaša koža može dobro disati, a ako se nešto i razmaže, to se neće previše primijetiti kod svijetlih tonova.


Također, pravi pomoćnik u hitnim slučajevima je blotting papir koji uklanja masnoću i znoj s vaše kože poput upijajućeg papira i ima učinak matiranja. To vam omogućuje brzo osvježenje izgleda i nježno uklanjanje znoja. Jednostavno ga utapkajte na posebno zahvaćena područja kao što je čelo i ponovno ćete izgledati svježe. Savršena opcija za masnu kožu ili vruće ljetne dane. 


Koji proizvodi pomažu kod znojenja lica? 


Postoje neki proizvodi koji vam mogu pomoći da se bolje nosite s prekomjernim znojenjem lica. Uglavnom, trebali biste paziti da su proizvodi prikladni za masnu kožu i da imaju laganu teksturu.


Koža često upija znoj te zbog toga vaše lice izgleda sjajno i ljepljivo. Puder može upiti višak tekućine, održavajući vaše lice matiranim i suhim. Svakako treba koristiti puder koji je razvijen za masnu kožu, a u svakom trenutku svoj izgled možete osvježiti kistom ili spužvastim aplikatorom.Matirajuće kreme reguliraju proizvodnju sebuma i ujedno uklanjaju ružni sjaj uzrokovan i znojenjem. Lagane teksture ipak dopuštaju vašoj koži da diše i ne opterećuju je. Pretjerano znojenje lica također može izazvati iritaciju kože, a tu mogu pomoći umirujući losioni s aloe verom ili kamilicom.


Ako ste skloni znojenju na licu, obratite pozornost na lagane i ugodne teksture u make upu. Također je najbolje provjeriti je li vaša podloga vodootporna i da se ne može razmazati. Puder koji prekriva previše djeluje teško i neugodno na licu, posebno ljeti. Alternativno, također možete koristiti obojenu dnevnu kremu te možete napudrati područja koja su jako zahvaćena znojem, poput čela. Krema bez ulja ispravlja sitne nečistoće i matira pore bez da ih oteža.