Back to School

Ove boje zidova motiviraju na učenje i rad, a evo kako ih uklopiti uz namještaj

Life

Svi znamo da ponekad moramo i raditi i učiti kod kuće no toliko nam stvari može odvratiti pozornost Dječja soba i soba za mlade sigurno je utočište u kojem školarci provode veliku većinu vremena. Roditelji zato posebnu pažnju posvećuju uređenju interijera koji će djeci i tinejdžerima istovremeno pružiti savršenu kulisu za provođenje slobodnog vremena, interaktivni prostor za učenje te oazu za spavanje.


I dok smo sigurni da će mlađi i stariji školarci koristiti dijelove sobe namijenjene slobodnom vremenu i spavanju, ponekad je upitno hoće li provesti dovoljno vremena u kutku za učenje. Ništa bolja situacija nije ni kod odraslih koji rade od kuće jer iako znamo da moramo, ponekad nam sporedne stvari skrenu pažnju s onoga što smo započeli.


Tu nam u pomoć uskaču stručnjaci koji su studijama dokazali da postoje određene boje zidova koje motiviraju na učenje i posao, a mi vam donosimo savjete za uklapanje namještaja i organizaciju radnih stolova za što veću produktivnost.


Dječje i sobe za mlade prepune su udobnih kutaka za opuštanje


Motivacija uz boje za zidove
Boje itekako utječu na naše raspoloženje pa samim time mogu pojačati motivaciju, produktivnost i općenito poboljšati rad mozga. Najbolje motivacijske boje su crvena, narančasta i žuta, a ako se pitate zašto na popisu nisu smirujuće već jarke boje, to je zato što naš mozak na jarke boje reagira većom pažnjom.


Žuta predstavlja samopouzdanje, narančasta strast, a crvena opreznost tako da njihova kombinacija znači apsolutnu koncentraciju koja za rezultat daje produktivnost.


Nije nužno čitavu prostoriju obojati u ove nijanse već se možete pozabaviti detaljima kao malim motivatorima. Možete oličiti jedan statement zid ispred radnog stola, koristiti crvene klasifikatore, složiti pisaći pribor u narančaste čašice ili možete nabaviti stolnu lampu u žutoj boji.


Moderne police upotpunite knjigama i osobnim detaljima


Pisaći stol po Feng Shui pravilima


Uklapanje namještaja uz ove boje vrlo je jednostavno jer će vam savršeno odgovarati boje drveta. Prema Feng Shui pravilima, najbolje boje pisaćih stolova su crna, smeđa i bijela. Crna boja pripada grupi otvorenih introspektivnih boja koja podupire koncentraciju, a s druge strane čini vrlo preglednu površinu pisaćeg stola zbog koje ćete odmah znati gdje vam što stoji.


Možete odabrati i smeđu boju koja pruža osjećaj udobnosti i komfora te bijelu površinu za smirenje i disciplinu.


Crveni detalji zbog kojih ćete odmah znati gdje je što i koliko je važno


Organizacija pisaćeg stola


Kada ste odabrali savršeni pisaći stol, važno je organizirati ga na način koji će vas motivirati. Prvi korak prema produktivnosti je rješavanje nepotrebnog nereda sa stola koji će vam skretati pažnju s posla kojeg morate obaviti. Neka vam na stolu ostane samo ono neophodno – računalo, pisaći pribor, stolna lampa i motivacijske poruke.


Ukrasite ga fotografijom koja prikazuje drage vam ljude i uspomene te zelenom biljkom, a pokušajte izbjeći i preveliku gužvu s kabelima koji će vam samo smetati pa uložite u držač zbog kojeg će vam se mobitel ili laptop moći puniti sa strane, bez ometanja od strane nepotrebnih kabela.


Uložite u fascikle i organizatore koji će višak papira ukloniti s vaše radne površine, a ladice obogatite pregradama tako da možete organizirano pospremiti višak spajalica, ljepila, škare i ostali uredski pribor koji vam nije neophodan na radnoj površini.


Dodatan prostor oko radnog stola možete dobiti i uz zidne police koje ne samo da su praktične već su i odličan detalj za uređenje interijera. Danas ih možete naći u svim oblicima i bojama pa će ih biti vrlo lako uklopiti uz ostatak interijera, čak i ako ste čitav zid obojali u motivacijsku boju s početka teksta.


Da budete sigurno da ćete poslovne (i školske!) zadatke te obveze ispunjavati na vrijeme, iznad računala postavite ploču na kojoj ćete bilježiti dnevne ciljeve i zadaće. Nema boljeg osjećaja nego kada na kraju dana upišete posljednju “kvačicu” u kućicu kraj zadatka i prebrišete ploču jer ste obavili baš sve što ste naumili.


Zidni prostor iznad pisaćeg stola može poslužiti kao dodatni prostor za pohranu


Namještaj koji će se savršeno uklopiti


Zidovi su motivacijskih boja, pisaće stolove ste očistili, na zidne police postavili organizatore i fotografije, ali niste još gotovi s uređenjem. Osnova dobrog rada i učenja uz pisaći stol svakako je udobna stolica. Ne želite se svakih nekoliko minuta micati od stola jer “ne možete više sjediti” i ne želite nakon obavljenog posla ustati uz bolove u leđima.Zato je vrlo važno odabrati ergonomsku stolicu koja u potpunosti prati želje vašeg tijela i omogućuje vam udobnost te komfor, ali i smanjuje mogućnost bolova u leđima te kičmi.


Vaš kućni ured, baš poput dječjeg kutka za učenje, vjerojatno je prepun knjiga. Naslovi stručne literature, udžbenici i vježbenice, zbirke zadataka i literatura koju volite čitati u slobodno vrijeme zaslužuju svoj prostor. Priuštite si ormar s policama na kojem će vam sve potrebno stajati pregledno i nadohvat ruke. U kućni ured možete staviti viši ormar, a u dječje i sobe za mlade možete staviti one niže s praktičnim prostorom za pohranu ostalih sitnica koje bi inače stvarale gužvu po sobi.


Sada ste pripremili prostor za svoj posao i kutak za učenje vaših školaraca za uspješan početak školske godine. Ostaje vam samo da se naoružate motivacijskim porukama i spremni ste za sve poslovne i školske izazove. Želimo vam puno uspjeha!


Narančasti detalji za dodatnu motivaciju i koncentraciju odlično se sljubljuju s onima plave boje


 


Oaza inspiracije za uređivanje interijera namještajem po super cijenama

Rijeka početkom listopada postaje bogatija za oazu u kojoj vlada ogroman izbor namještaja jer se na Kukuljanovu otvara Mömax. Njihov koncept temelji se na ideji modernog namještaja primamljivog dizajna i odlične kvalitete dok su proizvodi pristupačnih cijena i moderno dizajnirani kako bi savršeno upotpunili svaki prostor, od prostranih soba do malih stanova, a mogu se naručiti preko web-shopa.

Sadržaj nastao u suradnji s partnerom Mömax.