Španjolski modni mag

Umro modni dizajner Paco Rabanne

Portal Novi list, Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Najpoznatiji je po svojim metalik kombinacijama i futurističkom dizajnu iz 1960-ihŠpanjolski dizajner Paco Rabanne, najpoznatiji po svojim metalik kombinacijama i futurističkom dizajnu iz 1960-ih, umro je u petak u 88. godini.


Smrt Francisca Rabanede y Cuerva, što je pravo ime Paca Rabannea, u Portsallu u Bretanji, potvrdio je glasnogovornik španjolske grupacije Puig koja kontrolira brend Paco Rabanne koji je dizajner napustio prije dva desetljeća.


Rođen je u selu u španjolskoj regiji Baskiji 1934., a odrastao je u Francuskoj i studirao arhitekturu na Akademiji likovnih umjetnosti u Parizu.
Karijeru je započeo skiciranjem luksuznih torbica i cipela prije nego što se posvetio modi i dizajnirao odjevne predmete i nakit od nekonvencionalnih materijala poput metala i plastike.


Njegova prva kolekcija, koju je opisao kao “nenosive haljine izrađene od suvremenih materijala”, bili su komadi izrađeni od plastičnih traka povezanih metalnim prstenima.


Kreacije su nosili bosonogi modeli na reviji u luksuznom pariškom hotelu.


Dizajner se kasnih 1960-ih udružio sa španjolskom obitelji Puig i lansirao parfeme koji su bili odskočna daska za međunarodno širenje tvrtke.