LFW

Tjedan mode u Londonu proslavio 40. godina: retro glamur, futurističke šezdesete i još detalja s revija

Sanda Milinković

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Prvi londonski tjedan mode 1984. godine organizirala je tada dvadesetogodišnja legenda PR svijeta Lynne Franks sa 23 tisuće eura budžeta

Ovogodišnji Tjedan mode u Londonu (LFW) prošao je u znaku slavljeničkih 40. godina od njegova prvog održavanja što je popraćeno zelenim svjetlima na prepoznatljivim britanskim simbolima kao što su London Eye, Royal Opera House i četvrt Covent Garden.


Obljetnica se proslavila uz predstavljanje 67 dizajnera kroz 46 modnih revija i 36 događaja. 


Prvi londonski tjedan mode 1984. godine organizirala je tada dvadesetogodišnja legenda PR svijeta Lynne Franks u šatoru postavljenom u Kensington parku, uz novoosnovano Britansko modno vijeće, osmislila trodnevno predstavljanje britanskih dizajnera.


Njezine nevjerojatne pregovaračke vještine uvjerile su biznismena Mohana Murjanija da uloži 23 tisuće eura u njezinu ideju.


“Uspjeli smo organizirati događaj u svega šest mjeseci: od ideje, pronalaska odgovarajućih ljudi, lokacije i prikupljanja financija”, kazala je Franks koja je uspjela organizirati i prijem mladih dizajnera kod tadašnje premijerke Margaret Thatcher. 


Prekretnica britanske mode, ali i trenutak moćne poruke, dogodio se kada je dizajnerica Katherine Hamnett na prijem kod premijerke stigla u majici s jasnim prosvjedom protiv nuklearnog naoružanja.


Iako Franks više nije iza LFW-a, obljetnicu je iskoristila da se prisjeti početaka.


“Održivost tada nije bila tema već je prioritet bilo dobro se zabaviti i pomoći dizajnerima da održe svoje poslove. Nisam to nikada ranije rekla, ali ponekad se pitam koliko je danas moda zapravo relevantna? Jesu li nam potrebne tolike kolekcije?”, upitala je Franks.


Caroline Rush, izvršna direktorica organizatora Britanskog modnog vijeća, kazala je da LFW ostao sličan onome kakav je bio prije 40 godina.


“Još sam inspirirana dizajnerima koji me nastavljaju iznenađivati, a gledati kako se razvijaju i kreativno i poslovno, jedna je od stvari u kojima najviše uživam”, kazala je.


Kroz četiri desetljeća, LFW je pokazao da, iako je najmlađi od velike četvorke, ne sadrži ništa manje renomiranih dizajnera i dizajnerica poput Matthewa Williamsona, Stelle McCartney i pokojnog Alexandera McQueena te talenata – od Naomi Campbell do Kate Moss


40. LFW otvorio Paul Costelloe


Prve revije održane na ovogodišnjem Tjednu mode u Londonu bile su one irskog dizajnera Paula Costelloe i britansko-turskog dizajnera Bore Aksua. Costelloe  je predstavio mješavinu bijelih i tamno sivih kombinacija uz mnoštvo tvida kroz kolekciju “Once Upon a Time” za sezonu jesen/zima 2024. Modeli su prošetali pistom u bijelim jaknama i lepršavim suknjama, a pokazano je i nekoliko kariranih lookova, strukiranih kaputa i kratkih ženstvenih haljina u tamnijim nijansama.


“Kolekcija predstavlja moje viđenje klasičnog dizajna koji još uvijek ima svoje mjesto u visokoj modi. Dodao sam osobni trenutak nostalgije kombiniranjem printa inspiriranog ulicom u kojoj sam nekada živio. Bio je to čaroban trenutak za sanjati i živjeti”, kazao je Costelloe koji fizički nije prisustvovao događajima iz zdravstvenih razloga.


Bora Aksu inspiriran kiparicom


Koristeći nešto nešto prigušeniju paletu boja no inače, Bora Aksu je predstavio “zagasite lookove koji reflektiraju traumu izraženu kroz radove Eve Hesse”, inspirirajući se životom i radom američke kiparice njemačkog porijekla, koncentrirajući se na njezin život i rad nakon što je posjetio Hamburg, njezin rodni grad u kojem je boravila prije bijega iz nacističke Njemačke 1938. godine.


Modeli su pokazali jakne muškoga kroja i lepršave suknje uz ženstvene mašne, vrpce, nabore i vez. Aksu je predstavio i svoje poznate čipkaste haljine s puf rukavima, a većina kreacija stizala je u kremastoj, bež, plavoj i sivoj boji uz pokoji dašak roze. 

Futuristički Mark Fast


Među prvima je reviju održao i Mark Fast, kanadsko-britanski dizajner poznat po stvaranju luksuznih komada od pletiva. Njegova je kolekcija bila prepuna kombinacija pletiva kroz velike kapute i bodycon haljine, uz pokoji komad inspiriran pomalo futurističkom modom šezdesetih što je i prikladno obzirom da naziv kolekcije glasi “Galaxy Beyond”.


“Ne vjerujem u instant uspjeh niti must-have komade za svaku sezonu. To je sve previše brzo i nestalno. Ispostavio se da mi je uspješan plan to što ih ignoriram i nastavljam raditi po svome”, kazao je dizajner kojemu je glavna inspiracija za novu kolekciju bio industrijalistički dizajner i arhitekt Joe Colombo, poznat po futurističko dizajnu šezdesetih.


Uz pletivo i umjetna perja, Fast je koristio neonske detalje kojima je ubrizgao dozu infuzije u paletu izražene ljubičaste i plave boje, a dizajni puni samopouzdanja bili su rodno neutralni.


Richard Quinn i sezona vjenčanja


Londonski dizajner Richard Quinn inspiriran pokojnom kraljicom Elizabetom II i članovima kraljevske obitelji, prezentirao je ženstvenu i romantičnu kolekciju za jesen/zimu u kojoj su glavni motivi bili cvjetovi koji su čak i krasili dvoranu gdje se revija održala uz pratnju gudačkog kvarteta.


“Neopterećena trendovima, odjeća postoji da bi se njegovala i prenosila s majke na kćer”, kazao je dizajne u poruci koja je dočekala uzvanike modne revije.


Quinn je priredio pravi modni spektakl kojeg će, upravo zbog romantičnih dizajna haljina koje je predstavio, posebno obožavati planeri vjenčanja, uzvanici i mladenke, a većina je modnih kombinacija upotpunjena buketima i velom.


Osim ponešto srebrnih šljokica ispod čipkastih večernjih haljina i senzualnih kombinezona, Quinn se držao romantičnog i retro glamura koji je zasjao u punom sjaju.


Fotografije revija: Reuters