Bolest ipak jača

Oproštaj od umjetnice i dizajnerice Ivane Popović: Bila je iskrena, autentična, ponosna i snažna

Ivana Kocijan

Nakon višegodišnje borbe s teškom bolesti, preminula poznata hrvatska akademska kiparica, likovna i kazališna umjetnica te modna dizajnerica Ivana Popović / Foto Nina ĐURĐEVIC/PIXSELL

Nakon višegodišnje borbe s teškom bolesti, preminula poznata hrvatska akademska kiparica, likovna i kazališna umjetnica te modna dizajnerica Ivana Popović / Foto Nina ĐURĐEVIC/PIXSELL

Posljednji ispraćaj kreativne dive koja je zauvijek ostavila trag na domaćoj modnoj i umjetničkoj sceni bit će danas u Krku, gdje je živjela posljednjih godinaZAGREB – I posljednji dan 2016. godine nažalost nije mogao proći bez tužnih vijesti: u Zagrebu je u 49. godini, nakon višegodišnje borbe s teškom bolesti, preminula poznata hrvatska akademska kiparica, likovna i kazališna umjetnica te modna dizajnerica Ivana Popović.


Vijest o njenoj smrti u subotu su na društvenim mrežama objavili njezini bliski prijatelji. Dizajner Ivica Skoko na Facebooku je objavio fotografiju s dirljivom porukom.


– Draga prijateljice, ti misliš da si nas napustila, no zauvijek ćeš nam živjeti u srcima. Počivala u miru, volim te beskrajno, napisao je Skoko, dok je Robert Sever napisao:
– Iskrena, ponosna, autentična, snažna – samo su neke od riječi koje opisuju sve ono što si bila. Ono što ćeš uvijek biti u mom srcu je žena koja je inspiracija, muza i prijateljica. Čuvaj nas s neba i oboji oblake u sve svoje boje. RIP, moja draga Ivana, volim te zauvijek.


Stvaralačka energija


Ivana Popović završila je zagrebačku Akademiju likovnih umjetnosti. Bavila se kiparstvom, slikarstvom, modnim dizajnom te je organizirala brojne performanse. Tijekom svoje dugogodišnje karijere iznjedrila je niz uspješnih projekata kao i umjetničkih djela, a jedan od svakako najzanimljivijih, izrada je zepelina »Ljudmila« za američkog naručitelja u Silicijskoj dolini. Usto, bila je vrsna majstorica u izradi kipova, umjetničkih slika, kamenih mozaika koji se koriste kao umjetnička podloga za dna bazena ili nekih drugih mjesta u luksuznim hotelima, kao i vitraja.


Kad je riječ o njezinom modnom izričaju, Ivana je bila dosljedna svojoj stvaralačkoj energiji. Čarobna, bajkovita, mistična i razigrana, stvarala je kreacije koje odišu tradicijom ali isto tako i vuku k futurizmu. Dizajnerica čije su revije često nalikovale performansu, showu ili pak koncertu – jednu od posljednjih modnih kolekcija, onu »volaniziranih kabanica i kišobrana« predstavila je na Fashion Weeku u Zagrebu 2014. godine, dok je u lipnju 2015. na Fashion Weeku predstavila kolekciju u čijem su središtu boje. Glavni je komad kolekcije bila bijela svilena košulja sa slikom same autorice čiji bi odjevni komadi trebali pronaći mjesta i u umjetničkim galerijama.


Hrabra poruka


Jedna od najsvestranijih alternativnih umjetnica u nas posljednje se četiri godine borila sa zloćudnom bolesti, rakom dojke, a prvi rak, onaj grlića maternice preboljela je kao 28-godišnjakinja. Tada se odlučila sama liječiti, hraneći se samo sirovom hranom. Kada joj je dijagnosticiran rak dojke, podvrgnula se mastektomiji, ali je odbila kemoterapiju i ponovo se odlučila liječiti makrobiotičkom prehranom i tjelovježbom. Prije samo dva mjeseca hrabro je razgolićena stala pred fotografski objektiv Mare Bratoš kako bi dala podršku svim oboljelim ženama i potakla ih da odlaze na preventivne preglede. Nije se ustručavala javno govoriti o svojoj bolesti, a čak je i u bolnici izrađivala svoje kreacije kako bi ih predstavila na modnim revijama. Za sve oboljele od karcinoma dojke prošle godine je preplivala maraton od Crikvenice do Šila.


Ivana Popović bila je majka dviju kćeri: 18-godišnje Lune koju je dobila u braku s majstorom svjetla Markom Bizovičarom, te 11-godišnje Ave koju ima iz veze s glumcem Lukom Perošem.


Posljednji ispraćaj kreativne dive koja je zauvijek ostavila trag na domaćoj modnoj i umjetničkoj sceni bit će danas u Krku, gdje je živjela posljednjih godina.