Summer Code 21

Nova kolekcija brenda Lusso Couture: Kreacije za samopouzdane žene koje ne skrivaju svoju ženstvenost

Sandy Uran

Foto: Enia ŠIMAC

Foto: Enia ŠIMAC

Modna kreatorica Linda Lukežić otkriva kako je izvukla ono najbolje od pandemije i od kojih materijala voli stvarati nove modne kreacije

Modna kreatorica Linda Lukežić dobro je znana Riječankama, ali i široj javnosti. Njezine su kreacije dio brenda Lusso Couture, koji iz sezone u sezonu nanovo osvaja dame koje vole elegantan i glamurozan stil. Ljeto je godišnje doba koje nam dopušta i poneku »modnu ludost«, ekstravaganciju i glamur.


Što je sve realizirala u proteklom razdoblju, kako je izvukla ono najbolje od pandemije, od kojih materijala voli stvarati nove modne kreacije, koja joj je omiljena boja i zašto te kako doživljava dress code, dizajnerica je otkrila u razgovoru za Life Novog lista.


Foto: Enia ŠIMAC


HALJINE I RAJFOVI


Za početak nam recite nešto više o ovoj vašoj najnovijoj ljetnoj kolekciji koja je vrlo ženstvena…


– Kolekcija Summer Code 21. sve je ono što nam treba ovog ljeta. Haljine koje imaju tendenciju odijevati nas od jutra do večeri. Prozračni pamučni štikani materijali idealni su za ljetne vrućine, a uz dodatak zanimljivog nakita ili torbice spremne smo i za večernji izlazak. Meni jako drage haljine Orata i Argen dizajnirala sam od tankog pletiva u zlatnoj i srebrnoj boji i one su moj favorit ovog ljeta za ispijanje koktela u beach baru jer savršeno pristaju preko kupaćeg kostima.


Rajfovi se u mojim kolekcijama pojavljuju već duže vrijeme pa su naravno i u novoj kolekciji, tri nova uzorka već poznatih turban rajfova, a preporučam da ih imate uvijek pri ruci kad treba hitno popraviti frizuru…. Mislim da su rajfovi uz sunčane naočale najbolji modni dodatak.


Što vas najviše inspirira i imate li u torbici uvijek pri ruci blok za skiciranje ideje za kreacije?


– Najviše me inspirira sama tkanina. Tekstura, boja, uzorak… Ona me uvijek navodi prema određenom smjeru. I onda dok spavam – sanjam, dok hodam gradom – gledam i primjećujem, dok kuham – razmišljam… I pomalo nastaje kreacija. Ne nosim blok za skiciranje u torbi; ako mi nešto dobro padne na pamet, obično to skiciram na nekoj salveti ili poleđini računa.


Foto: Enia ŠIMAC


SAMA SVE U JEDNOM


Šivate i ukrašavate sami svoje modele?


– Da. Upravo tako. Godinama šivam sama svoje modele, zapravo sam sve u jednom. Od ideje preko izrade do gotovog modela. Istina je da mi nije lako i da trebam još koji par ruku pogotovo sad kad sam krenula i s web-shopom. Ali isto tako, nije lako naći srodnu dušu – da se tako izrazim, jer u ovom poslu mogu surađivati samo s osobom koja ima slične radne navike i kriterije kao i ja. U suprotnom neće funkcionirati.


Koliko vam je važno da materijal bude kvalitetan i koje su najčešće tkanine koje koristite za svoje kreacije?


– Najvažnije mi je da materijal bude kvalitetan. Bez toga ne ide. Oduvijek sam tomu pridavala pažnju. Za mene je bitna kvaliteta, a ne kvantiteta. Isto tako volim raditi male limitirane kolekcije jer nikako ne volim vidjeti puno žena u jednakim haljinama. Prvenstveno se koristim prirodnim materijalima, ali isto tako u današnje vrijeme ima jako puno kvalitetnih materijala koji su nastali umjetnim postupkom i obradom, pa su isto tako u vrlo visokom cjenovnom razredu i imam dosta pozitivnog iskustva u radu i s takvim materijalima.


Kojim su ženama namijenjene vaše modne kombinacije?


– Dizajniram odjeću za samopouzdane žene koje žive ukorak s modom. One koje vole unikatne komade. One koje ne skrivaju svoju ženstvenost. Godine ne igraju ulogu. Bitan je stav.


Foto: Enia ŠIMAC


STIL JE U VAMA


Što po vama čini ženu sa stilom?


– Mislim da je žena sa stilom ona koja s lakoćom uspije složiti svaki dan dobar outfit. Smatram da stil nema veze s novcem niti količinom dizajnerske odjeće. Žena sa stilom spojit će i naizgled nespojive komade te pritom savršeno izgledati. To je ono što je u vama, stil ili imate ili nemate.


Je li manje više ili je u redu priuštiti si i neku ekstravaganciju?


– Naravno da si je u redu priuštiti ekstravaganciju! Uvijek sam za to. Samo je bitno u tome se osjećati dobro. Mislim da se uvijek treba voditi svojim osjećajem; ako vam onaj unutarnji glas govori da nešto ne štima s tom kombinacijom, vjerujte mu! Unutarnji glas je uvijek u pravu.


Foto: Enia ŠIMAC


OSMIŠLJENA JESENSKA KOLEKCIJA


Jeste li, i u kojoj mjeri, pobornica dress codea?


– Smatram dress code primjerenim i ako sam pozvana na neko događanje s istaknutim dress codeom, uvijek ću ga se pridržavati. Time se iskazuje poštovanje prema domaćinu ili isto tako prema nekoj instituciji. Primjerice, za odlazak u kazalište nitko mi ne treba napominjati dress code. Osnovna kultura nam nalaže da se primjereno odjenemo, a tenisice ili trenirke ostavimo za neka casual izdanja.


Pripremate li već nešto novo za nadolazeću jesen-zimu?


– Naravno. Uvijek nešto smišljam i vrtim u glavi. Glavni dio jesenske kolekcije sam već osmislila, izrada je već u tijeku, pripremam pomalo i ekipu za snimanje jesenske kampanje.


Postoji li neka određena boja koja je uvijek zastupljena u svakoj vašoj kolekciji i ako da, zašto je tomu tako?


– Postoji. To je crna. Bez nje jednostavno ne mogu… Crna je za mene sinonim elegancije, ženstvenosti i moći. Crnom bojom možete poručiti puno toga, a ako se radi o crnoj haljini, onda odabirom kroja odlučujete kakav utisak želite ostaviti. Haljina od crne čipke moj je najdraži odabir.


Kako plasirate svoje proizvode, funkcionira li vaša prodaja preko interneta te kakva su vam iskustva s klijenticama u tom pogledu?


– Trenutačno su komadi Lusso Couturea dostupni samo preko web-shopa. Na mrežnoj stranici www.lussoofficial.com možete pogledati i kupiti sve što je trenutno u ponudi. Web-shop mi je već duže vrijeme bio želja koja se napokon ostvarila. Svjesna sam da jedan dio žena ne funkcionira na taj način i žele kupovati u fizičkoj trgovini i isprobavati modele. Međutim, u današnje vrijeme kad nas puno toga ograničava, sve se više okrećemo internetskoj kupovini.


Mene je taj način kupovine osvojio već davno i sama spoznaja da mogu kupiti nešto što želim iz bilo kojeg dijela svijeta je apsolutno odlična! Svaka žena poznaje svoje tijelo i otprilike već zna kakvi modeli joj najbolje pristaju pa kad jednom krenete s internetskom kupovinom, vrlo brzo se uhodate i znate već predvidjeti što bi vam dobro stajalo, a što ne.


Trenutačno se u web-shopu baziram na modelima koju su dostupni u veličinama S, M, L. Isto tako, baziram se i na krojevima koji odgovaraju različitoj građi žena. Za neke jako strukirane i custom made modele planiram Lusso Couture Atelier, ali o tome kad dođe vrijeme. Najvažnije je da se stanje s pandemijom smiri te završi, da opet možemo uživati u društvenim događanjima u novim modnim kombinacijama.


Foto: Enia ŠIMAC


KREATIVNE MASKE ZA LICE


Za kraj nam recite kako je na vašu kreativnost i poslovanje utjecala pandemija?


– Pandemija na moju kreativnost nije nimalo utjecala, ali na poslovanje da. Taman sam krenula s realizacijom web-shopa, mozak mi uvijek radi sto na sat, stalno smišljam neke nove modele i suradnje, a onda smo se odjednom našli u situaciji karantene i sve je stalo. Pitala sam se je li to moguće, da se sve poklopilo baš u trenutku mog života kad sam napravila velik i za sebe vrlo važan korak u poslovanju?


Foto: Enia ŠIMAC


Uslijedila je faza mirovanja i shvatila sam to kao neko vrijeme koje sam dobila da sagledam stvari iz različitih perspektiva i malo usporim. Kako su maske za lice postale svakodnevna tema, a život se sveo na boravak u stanu, započela sam s izradom maski i malo po malo maske su postajale sve kreativnije. Tako da maske i sada imaju svoje mjesto u web-shopu iako željno iščekujem trenutak kad nam više neće trebati.