Neobična haljina

JESTE LI ČULI ZA “ĆO”? Regionalne kraljice dizajnirale haljinu s motivima Istre i Kvarnera

Ivana Kocijan

Dizajnerski dvojac Boudoir iskoristio je lišće i plodove smokve, grožđa, oleandre, hortenzije, masline, tartufe. Glavni motiv na haljini je istarska koza, a također su u motiv ukomponirale i istarski kažun, Arenu u Puli, riječki Gradski toranj sa satom, Eufrazijevu baziliku iz Poreča i čuvenu opatijsku Djevojku s galebom...Poznati dizajnerski dvojac Boudoir prepoznatljivom estetikom oduševljava ljubiteljice mode. Sestre Martina Čičko Karapetrić i Morana Saračević svakom novom kolekcijom podižu ljestvicu, a sada iz njihove kreativne radionice ekskluzivno stiže haljina »Ćo« inspirirana Rijekom, Kvarnerom i Istrom. Za dizajnerice rodom iz Mošćenica ova haljina, inače dio njihove aktualne resort kolekcije, ima posebnu važnost.


Kreirale ste haljinu inspiriranu Rijekom, Istrom, Kvarnerom koja nosi ime »Ćo«. Otkud i otkad ideja za takvim nečim, i kako to da je do realizacije došlo baš sad?


– Haljina je dio naše resort kolekcije koja zapravo najviše sadrži motive uz tropski krajeva, međutim dobili smo puno upita od naših klijentica da dizajniramo haljine koje će biti inspirirane geografskim dijelovima Hrvatske. Tako je nastala naša mini kolekcija koja za sada sadrži tri haljine: »Kaj ima« haljina inspirirana Zagrebom, haljina »Pomalo« inspirirana Dalmacijom i zadnja koju smo napravili – »Ćo« koja je inspirirana našom Istrom i našim Kvarnerom.


Glavni motiv
Na haljini »Ćo« povezali ste riječke, opatijske i istarske motive. Koje sve?


– Haljina je većinom prekrivena prekrasnom florom koja raste na istarskom i kvarnerskom području. Iskoristile smo lišće i plodove smokve, grožđa, oleandre, hortenzije, masline, tartufe. Glavni motiv na haljini je istarska koza, a također smo u motiv ukomponirale i istarski kažun, Arenu u Puli, riječki Gradski toranj sa satom, Eufrazijevu baziliku iz Poreča i čuvenu opatijsku Djevojku s galebom.
(Foto Z. Ferina)


Hoćete li slične motive možda aplicirati i na neke druge odjevne komade poput topića ili tunika?


– Ovo nam je bio prvi put da smo kreirale ovakvu kolekciju koja je na neki način i ispitivanje težišta. Pokazalo se da su za ovu kolekciju najviše zainteresirani kupci iz Hrvatske, a ne turisti kako smo mislile na početku. Sigurna sam da ćemo u budućnosti proširiti kolekciju. Nadamo se da će i lokalne zajednice i turistički uredi prepoznati ove komade i tako obogatiti ponudu suvenira jer ovo je pravi, autohtoni suvenir koji bi oduševio turiste.


Kreirale ste i haljine s motivima Zagreba, Splita. Koje ste motive iskoristile za svaki od tih gradova? 


– Na zagrebačkoj haljini dominiraju spomenik banu Jelačiću i katedrala, zagrebački tramvaj, a zanimljivo je da smo na slici sakrile i lik Milana Bandića. Na dalmatinskoj dominira dalmatinski tovar koji je okružen prekrasnim plodovima i cvijećem iz Dalmacije, a također ju krase i motivi šibenske katedrale i tornja crkve svetog Duje iz Splita, lavanda je prisutna također, kao i galeb.


Etička proizvodnja


Dalmatinska se zove »Pomalo«, zagrebačka »Kaj ima?«. Već ih se može vidjeti na vašem Facebooku, znači li to da su već u prodaji?


– Haljine su već u prodaji, mogu se kupiti u našem atelijeru u Zagrebu ili u online shopu.


Kako prolaze među vašim klijenticama?


– Naše klijentica su oduševljene idejom i već su nam slale jako puno slika haljina koje su naprimjer obukle na dočeku naše reprezentacije diljem Hrvatske.


Jesu li i ove vaše haljine u potpunosti proizvedene u Hrvatskoj? Od kojih su materijala?


– Mi se ponosimo našom etičkom proizvodnjom. Materijali su nažalost uvozni jer u Hrvatskoj ne postoji proizvodnja tekstila, ali je od tiska do konačne izrade svake haljine sve proizvedeno u Hrvatskoj. Haljine su napravljene od 100-postotnog pamuka.


Vaše kreacije nastaju upotrebom sofisticiranog kompjuterskog programa. O kakvom je programu riječ i kako konkretno radi?


– Konkretno kada govorimo o sofisticiranom IBM programu, njega smo koristile za potrebe jednog projekta i izradu jedne couture haljine kao primjer rada budućnosti. Za dizajn naših printeva koristimo se grafičkim programima i tako dizajniramo naše prepoznatljive haljine. Bitno je napomenuti da je sve naš autorski rad od početka do kraja.


Nove kolekcije


Znamo da ste rodom iz Mošćenica. Koliko vremena provodite u ovom kraju? Jeste li već bile na godišnjem odmoru ili vas on tek očekuje?


– Naš praprapranono je rođen u Mošćenicama i mi imamo privilegiju da svako ljeto možemo provoditi u Istri i na Kvarneru. Već smo bile na jednom produženom vikendu i veselimo se cijelom kolovozu koji ćemo provesti tamo s našim prijateljima.


Prošle ste godine sudjelovale u modnom događanju Extravagant Gala. Razmišljate li o samostalnoj reviji u Rijeci ili možda Opatiji?


– Naše kreacije su specifične i ne mogu biti predstavljene bilo gdje. Upravo zbog toga volimo Extravagant Galu koja se održava u Guvernerovoj palači koja je savršena kulisa za naše kreacije. Voljele bismo jednog dana svoje kreacije predstaviti i na velikoj couture reviji na prekrasnom Kvarneru.


Što nam pripremate za jesen?


– Radimo predivnu novu kolekciju koja će biti kompletno isprintana na pamuku. Bit će izuzetno nosiva kao i sve kolekcije do sada, a pripremamo i potpuno novu couture kolekciju koja će zasigurno obilježiti jesen i zimu.