I online i pred publikom

FASHION WEEK Počela je sezona modnih manifestacija

Sandy Uran

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Od nedjelje do jučer trajao je Tjedan mode u New Yorku, a jučer je započeo Tjedan mode u Londonu. Slijede tjedni mode u Milanu i Parizu

Fashion Week, iliti tjedan mode, najznačajniji je događaj u svijetu mode i modne industrije. No, ove godine koja je u znaku korone, opakog virusa koji nam je donio i novi modni trend – famozne maskice koje su sada »must have« i koje su postale nezaobilazan modni detalj u drugom desetljeću 21. stoljeća, tjedni mode koji se održavaju diljem svijeta poprimaju drukčiju vizuru.


U međuvremenu, većina žena u svom ormaru već ima poveću kolekciju raznovrsnih maski koje valja uskladiti s outfitom.Prošlog je tjedna održan Mercedes Benz Fashion Week u Madridu, a od nedjelje do jučer održavao se prvi iz »velike četvorke« tjedana mode – Fashion Week u New Yorku na kojem su predstavljene kolekcije za proljeće i ljeto 2021. godine.


Kolekcije je bilo moguće pogledati na revijama uživo, uz posebne mjere, te online.


Rebecca Minkoff, Foto: Facebook


I ženski i muški tjedan


Jučer je započeo Tjedan mode u Londonu. Englezi muku muče s bolešću COVID-19 i nasljedstvom Brexita. London Fashion Week koji ponajbolje prihvaća sve alternativne modne izričaje i inovacije, modna je oaza za sve kreatore koji njeguju originalniji pristup modi.


Održavat će se do 22. rujna te će u tome razdoblju biti predstavljeno više od 30 modnih kolekcija uživo, te više od 50 imena koji će se predstaviti u digitalnom izdanju.


Kalendar novih kolekcija za proljeće/ljeto 2021. je iznimno bogat, no sve je u znaku korone i mjera predostrožnosti, te je stoga veliki značaj dan upravo virtualnom predstavljanu brojnih kreacija.


Ljubitelji mode tako će uživati u najnovijim »krpicama s potpisom« brendova kao što su: Burberry, Temperley London, Halpern, Paul Costelloe, Lupe Gajardo, Hillier Bartley, 8ON8, Vinti Andrews, L.Y.P.H., Danshan, Marrknull, Vivienne Westwood, Church’s, Robyn Lynch, Richard Malone, Hill and Friends, Stephen Jones Millinery, Molly Goddard, Emilia Wickstead, Emilio De La Morena, Fyodor Golan, Liam Hodges, Per Gotesson, Natasha Zinko X DUOLtd X G-Shock, Osman, Kaushik Velendra, Erdem, Feng Chen Wang, Bora Aksu, Victoria Beckham, Xander Zhou i drugi.


Zanimljivo je istaknuti da je aktualna situacija rezultirala povezivanjem muškog i ženskog tjedna mode, tako da će u sklopu jedne manifestacije biti predstavljene i muške i ženske kolekcije, što je velik iskorak za modni svijet.


Badgley Mischka, Foto: Instagram


Internetske platforme


Milano Fashion Week održavat će se od 22. do 28. rujna. Naglasak će biti stavljen na revije online poput one naslovljene »We are madre in Italy – The Fab Five Bridge Builders«, »La Permanente in via Turati« koja pod svojim okriljem drži Fashion Hub Milano Fashion Week i predstavlja 11. izdanje Fashion Hub Marketa gdje glavnu riječ imaju Gentile Catone, Salvatore Vignola, DassùYAmoroso, Daniele Carlotta, Roni Studios, C’est la V, Francesca Marchisio.


London Fashion Week, Foto: Reuters


Naravno, ni veliki talijanski modni magovi kao što su Valentino, Giorgio Armani ili modni dvojac Dolce & Gabbana neće propustiti pokazati svoje najnovije kreacije za proljeće/ljeto 2021. godine. Za ovo izdanje Milano FW najvažnije je ono što se predstavlja na svojoj internetskoj platformi. Uz to, moguće je pogledati i izložbu pod nazivom »Memos«.Pariz će Tjedan mode ugostiti od 28. rujna do 6. listopada, a program će se sastojati od miksa između modnih revija uživo i onih koje će se održati u digitalnom izdanju.


Na revijama uživo Chanela, Saint Laurenta, Diora čiji se scenarij još uvijek drži donekle u tajnosti, organizator će se pridržavati strogih epidemioloških pravila. S manje publike i većom distancom, pariški Fashion Week zasigurno će se kao i gore navedena modna događanja pamtiti po svojem nešto drukčijem izdanju u vrijeme korone.