Na temelju podataka

Merriam-Webster objavio najtraženiju riječ godine, biste li pogodili o kojoj se radi?

Lucija Sučić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Mnogima ova riječ nije prvo što bi im palo na pamet, no opet, ima smisla...Jedan od najpoznatijih američkih rječnika Merriam-Webster na svojoj je web stranici objavio informaciju o tome koja je riječ bila najtraženija u 2022. godini, a rezultat je bila riječ “gaslighting”.


Prema rječniku, definicija riječi bila bi: “psihološka manipulacija osobom, obično tijekom duljeg vremenskog razdoblja, koja uzrokuje žrtvu da preispita valjanost vlastitih misli, percepcije stvarnosti ili sjećanja i obično dovodi do zbunjenosti, gubitka samopouzdanja i samopoštovanja, nesigurnosti nečije emocionalna ili mentalne stabilnosti te ovisnost o počinitelju”.


Popularnost joj je u ovoj godini skočila za vrtoglavih 1,740%, navodi izvor.
Merriam-Webster, koji mjesečno bilježi 100 milijuna pregleda na svojoj web stranici, riječ godine bira isključivo na temelju prikupljenih podataka. Prošle godine “na tronu” Merriam-Webstera bila je riječ cjepivo, što je uslijed šireg konteksta imalo više smisla, no ove godine ljude je primarno zanimao gaslighting.


Ono što je začudno je da se ništa konkretno niti veliko nije dogodilo da bi se moglo povezati sa spomenutom riječju, već tvrde da riječ čitave godine ima konstantu traženosti. Jedan od urednika, Peter Sokolowski, izjavio je: “To je riječ koja se tako brzo uzdigla u engleskom jeziku, a posebno u posljednje četiri godine, da me zapravo iznenadila kao i mnoge od nas”.


U hrvatskom jeziku ne postoji doslovan prijevod, kao niti onaj približan.


Inače, porijeklo same riječi podosta je zanimljivo, a dolazi iz naslova predstave iz 1938. i kasnijeg filma temeljenog na spomenutoj drami, čija radnja uključuje muškarca koji svoju ženu pokušava uvjeriti u to da je poludjela. Njegove misteriozne aktivnosti na tavanu uzrokuju prigušivanje plinskih svjetala u kući, ali on inzistira svojoj ženi da se svjetla ne prigušuju i da ona ne može vjerovati vlastitoj percepciji, stoji na web stranici.