INTERVJU

Medicinska kozmetičarka Katarina s Krka objasnila nam je kako najbolje pripremiti kožu za zimu

Mija Dropuljić

Foto: Life

Foto: Life

"Volimo reći da se u kožu svakako mora investirati jer ona je jedna vrsta projekta. Koža sve pamti i zato je važno brinuti o njoj”, poručujeKada je koža u pitanju, svako godišnje doba ima svoje izazove. Dok tijekom ljetnih mjeseci moramo paziti na zaštitu od sunca, zimi se nameću drugi problemi koji mogu naštetiti izgledu i zdravlju naše kože.


Kako najbolje pripremiti kožu za zimu, otkriva medicinska kozmetičarka Katarina Nikolić iz kozmetičkog salona Noah iz Malinske s otoka Krka. 


Crvena koža koja svrbi i peruta se, neugodno zatezanje i manjak sjaja samo su neke od neugodnih pojava koje se tijekom zimskih mjeseci mogu pojaviti. Vodeći uzročnik su hladne temperature, jaki vjetar, ali i zagrijani unutarnji prostori.


FOTO: iStock
Zima predstavlja nove skin care izazove
Rekla bih da je najveći izazov za kožu lica u zimskim mjesecima opadanje razine vlažnosti što nepogodno utječe na naš hidrolipidni sloj kože koji služi kao zaštitna barijera.


Kako ima manje vlage u zraku i temperature su niže, nemamo toliku potrebu iznutra se hidratizirali kao što je to slučaj u ljetnim mjesecima.


Ako tome dodamo jaki vjetar i boravimo u jako zagrijanim prostorima gdje toplina još više pogoduje isušivanju zraka, naš hidrolipidni sloj kože skroz je narušen što dovodi do osjećaja zatezanja, peckanja i perutanja kože”, objašnjava Katarina. 


Ovo su vodeći zimski tretmani kože lice


Jedan od vodećih izazova tijekom zimskim mjeseci je opadanje razine vlage zbog čega je potrebno dubinski nahraniti kožu aktivnim sastojcima koji se nalaze u serumima, boosterima i ampulama. 


Najefikasniji način je tretman lica ultrazvukom koji potiče cirkulaciju te aktivni sastojci iz dermokozmetike uspješno penetriraju u potkožje.


Ovim tretmanom potiče se rad fibroblasta, obnavlja se kolagen i elastin. Ovi tretmani se rade u kurama ovisno o tipu kože. Od 4 do 10 puta ovisno s kojim izazovom se susrećemo.


Tako da, kad imamo masniju kožu bit će dovoljno 4 tretmana, dok kod kuperozne i suhe kože rezultat će biti bolji s 10 tretmana”, ističe Katarina. 


Mikrodermoabrazija i microNeedeling su tretmani koji se najčešće rade zimi. 


“Kod mikrodermoabrazije potpuno se odstranjuje mrtvi sloj stanica, a kod microneedlinga se rade mikro ranice  tako da koža izgleda odmah svježije i zategnutije, ali se ne smije na sunce idućih dana i obavezno se mora koristiti SPF krema.”


Kada koža krene zatezati, perutati se i čak ljuštiti, već je došla u stadij dehidracije.


Katarina ističe, da bi se spriječila suha koža, potrebno je na vrijeme napraviti analizu lica. Na temelju točnog stanja potkožja može se započeti s kurama. 


FOTO: iStock
Pripremite se za zimu već sada


“Nakon čišćenja lica započinjemo s tretmanima koji su najbolji za problematiku određenog tipa kože, te kako bi dubinski nahranili kožu aktivnim sastojcima koji su joj potrebni.


Kućna njega je isto važna kako bi svojoj koži omogućili najbolju njegu. Volimo reći da se u kožu svakako mora investirati jer ona je jedna vrsta projekta. Koža sve pamti i zato je važno brinuti o njoj”, poručuje Katarina. 


To znači da u svojoj kozmetičkog torbici trebate imate čistače za lice koji su prikladni vašoj koži, serum ili booster, okoloočnu, dnevnu i noćnu kremu. 


“Dehidracija je stanje kože koja je posljedica raznih uzroka. Uzroci dehidrirane kože mogu biti zbog određenog podneblja u kojem boravimo, dermatitisa, vrste posla odnosno mjesta na kojem najčešće boravimo te drugi razlozi.”


Katarina naglašava da postoji još jedan zimski izazov koji nije izravno povezan sa skin careom, ali ima veliki utjecaj na zdravlje i izgled kože. U pitanju je dovoljan unos tekućine.


U zimskim mjesecima je uvijek izazov dovoljan unos vode u organizam! Osim čajeva, potrebno je i piti dovoljno vode svaki dan. Svo sezonsko voće i povrću u neograničenim količinama je dozvoljeno! Svakako preporučujem napitke od aloe vere”, savjetuje Katarina. 


Postavlja se pitanje trebamo li sukladno vremenskim promjenama, promijeniti i proizvode koje koristimo za njegu kože. Katarina svojim klijentima prije bilo koje promjene savjetuje analizu kože kako bi se točno utvrdili svi problemi i izazovi s kojima se ona susreće.


Nakon što se utvrde svi izazovi i potrebe, slijede prikladni tretmani i kozmetika koja odgovara trenutnom stanju kože. 


FOTO: iStock
Osim redovite njege, potrebno je napraviti i analizu kože


“Moj savjet je svakako posavjetovati se s vašim kozmetičarom. Susrela sam se s puno kožnih problema kod klijenata upravo zato što su koristili neke proizvode koji nisu nikako bili za njihov tip kože.


Zato je važno napraviti analizu kože lica da se vidi točno stanje potkožja, jer se zna dogoditi da je na površini jedno stanje, a u potkožje drugo.”


Stoga prije nego potrošite hrpu novaca na nove proizvode za koje vjerujete da su vam potrebni, utvrdite stanje svoje kože. Možda vaša koža ne traži masnije preparate nego samo jedan tretman hidratizacije. A možda joj je potrebna i dugoročnija intenzivnija njega…


Čišćenje lica spada pod obaveznu higijenu kože


U redovitu higijenu kože spada čišćenje lica. Katarina ističe da je obavezno obaviti čišćenje lica prije spavanja, a koji proizvodi (mlijeko, gel, piling…) ćete odabrati, ovisi o vašem tipu kože. 


Kako bi vaša koža bila uistinu čista, zdrava i blistava, potrebno je redovito obavljati i profesionalno čišćenje lica. 


“Što se tiče profesionalnog čišćenja lica u salonu isto tako ovisno o tipu kože može biti od 10 puta godišnje do dva puta godišnje.


Naša preporuka je svakako mikrodermoabrazija koja se radi u kurama s kojom se potpuno odstranjuje mrtvi sloj stanica, pospješuje apsorpcija aktivnih sastojaka iz preparata koje koristimo i najvažnije je da se potpuno mijenjamo reljef same kože. Što znači da smanjujemo bore i pore!”, objašnjava Katarina. 


Zimski mitovi – što je istina, a što skin care laž?


Ljetni i zimski mjeseci pred našu kožu stavljaju mnogo izazova, a upravo zbog toga se javljaju i brojni skin care mitovi. Ne smijemo koristiti piling, (ne)trebamo koristiti kremu sa zaštitnim faktorom, uvijek je bolje koristiti masnu dnevnu kremu – mitova je mnogo, a istine malo.


Stoga smo zamolili Katarinu da pojasni što se točno skriva iza najpoznatijih zimskim skin care mitova. 


  • Zimi ne moramo nositi kremu sa zaštitnim faktorom – mit ili istina?

Zimi ako nema sunca ne moramo koristiti kremu s faktorom, ali kada se ide na neko planinarenje ili skijanje svakako preporučujem SPF.


Brend s kojim radimo sve tretmane lica i tijela ima kreme s SPF-om s toliko ugodnom teksturom koja ne začepljuje pore tako da kože koje su jako osjetljive mogu koristiti SPF cijelu godinu. Tako da je odgovor mit. 


  • Piling će samo oštetiti kožu koja se peruta i ljušti – mit ili istina?

Pilinga ima raznih i važno je koristiti točno onaj koji je za vaš tip kože. U tom slučaju je neće oštetiti. Tako da i ovo je mit! 


FOTO: iStock
Njegovana koža ne dolazi sama od sebe, potrebno je u nju redovito ulagati


  • Što masnija dnevna krema, to bolja zimi – istina ili mit?

Ovisno o tipu kože lice naravi, ali moglo bi se reći da masnija krema svakako dolazi u obzir kada je u pitanju suha i osjetljiva koža lica. Što se tiče tijela, u zimskim mjesecima je preporuka koristiti hranjiva ulja i maslace! Ovo bi moga biti istina! 🙂


  • Hladniji dani su stvoreni za korištenje kiselina – istina ili mit

Postoje razne vrste kiselina (BHA, AHA i PHA). Preporuka je da se koriste više zimi, ali ako se rade određene kure mogu se koristiti i u toplijim mjesecima, ali onda je jako važno da se koža zaštiti sa SPF-om. Tako da bi i ovo bio mit.


Uz prikladnu i redovitu njegu zima ne mora biti skin care izazov. Važno je na vrijeme prepoznati koje su potrebe vaše kože. Uvijek je bolja prevencija nego liječenje. Koža će uvijek vratiti dodatni trud – bit će zdrava, blistava i elastična.