Užitak za nepce

Maštamo o sladoledu prelivenom likerom od čokolade. Pa smo pronašle recept

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

Čokoladni liker cijenjen je zbog svoje guste i pune konzistencije.

Kada je riječ o alkoholnim pićima, čokoladni liker je možda najpopularnije piće koje će završiti obrok sa stilom i pružiti vašem nepcu užitak tipičnog kremastog okusa ovog likera.


Bilo da u njemu uživate na kraju obroka kao digestivu, u opuštajućim trenucima s prijateljima ili kao dip za vrhunske slatkiše, sladolede ili deserte, čokoladni liker cijenjen je zbog svoje guste i pune konzistencije. Njegov intenzivan okus i svestranost čine ga protagonistom raznih recepata.


Za pripremu dobrog i prirodnog čokoladnog likera trebat će vam nekoliko jednostavnih sastojaka:


  • 100 grama nezaslađenog kakaa u prahu
  • 150 grama čistog alkohola od 90%
  • 250 grama granuliranog šećera
  • 250 grama svježeg vrhnja
  • 750 grama punomasnog mlijeka
  • 100 grama tamne čokolade

Priprema: Prije svega, da biste pripremili svoj domaći čokoladni liker, opremite se s prilično velikom zdjelom, pjenjačom i sa malo strpljenja. Priprema nije nimalo složena, ali trebat će neko vrijeme da se sastojci dobro izmiješaju.


Prvo u lonac dodajte mlijeko i vrhnje pa šećer, počevši sve polako zagrijavati na laganoj vatri. Promiješajte, dodajte kakao prah i pažljivo pjenjačom spriječite stvaranje grudica u smjesi. Na kraju filtrirajte cjedilom.


Postupno zakuhajte uz miješanje pa ostavite da kuha oko 10 minuta i u smjesu dodajte krupno nasjeckanu čokoladu. Miješajte sve sastojke dok se nasjeckana čokolada savršeno ne otopi. Isključite vatru i pustite da se ohladi.


Kad je mlako, dodajte čisti alkohol i dobro promiješajte da se uklopi. Uz preporučene doze trebali biste dobiti oko 1,3 litre čokoladnog likera koji će biti spreman za prelijevanje u manje boce. Pustite da odstoji mjesec dana prije konzumiranja.