Terapeutska svojstva

Mashua je superhrana porijeklom iz Anda

Šarlota Brnčić

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Gomolj koji se lako uzgaja poznat je po svojim hranjivim i korisnim svojstvima

Ovaj je gomolj dobar izvor važnih hranjivih tvari, poput proteina, vlakana i ugljikohidrata.


Također sadrže mineralne soli, uključujući osobito kalij i magnezij.


Mashua je poznat među narodom Anda zbog svojih diuretičkih učinaka i koristi se kao prirodni lijek za probleme s bubrezima. Također potiče jačanje imunološkog sustava i sadrži važne antioksidativne tvari.


Osim što je izvrsna namirnica, koristi se i zbog svojih terapeutskih svojstava, a značajan je izvor esencijalnih nutrijenata.


Sadrži proteine, složene ugljikohidrate i vlakna koji daju energiju i hranu tijelu. Proteini su ključni za rast i obnovu tkiva, dok ugljikohidrati daju trenutnu energiju.


Neke od tradicionalnih primjena uključuju korištenje za liječenje probavnih problema, kao što su gastrointestinalni poremećaji i probavne smetnje.


Antioksidativna svojstva spojeva pronađenih u mashui mogu pomoći u smanjenju oksidativnog stresa u tijelu.


Neka preliminarna istraživanja sugeriraju da bi mashua mogla imati protuupalna svojstva zahvaljujući svojim fitonutrijentima. Ovaj potencijal može biti koristan u kontroli kronične upale povezane s nekoliko zdravstvenih stanja.


Konačno, bogat je antioksidativnim spojevima, poput flavonoida i polifenola, koji mogu pomoći u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.


Antioksidansi igraju važnu ulogu u sprječavanju bolesti i preranog starenja.


Konzumiran sirov, ovaj gomolj ima opor okus između gorkog i ljutog, koji nestaje nakon kuhanja.


Unutarnja konzistencija pulpe je delikatna i nježna dok je kora hrskava i tvrđa.