10-item wardrobe

Strpljivim stvaranjem vlastitog stila stvorite vlastiti modni trend. Marija Budija Bingula nas uči kako

Ivana Kocijan

Foto Pixabay.com

Foto Pixabay.com

Ako se ne želite prenatrpati odjećom, jesenski shopping možete obaviti prema posebno smišljenom planu.Dolazak jeseni mnogima je izvrsna isprika za kupnju novih, možda i nepotrebnih odjevnih predmeta.


No, ako se ne želite prenatrpati odjećom, jesenski shopping možete obaviti prema posebno smišljenom planu.


Marija Budija Bingula, Riječanka sa zagrebačkom adresom koja je s nama već podijelila savjete vezane uz raščišćavanje i organizaciju doma, o čemu piše na blogu Sreća Na Kvadrat, ovog nas je puta upoznala s formiranjem »capsule« garderobe prema konceptu »10-item wardrobe« koji umnogome može olakšati problem kombiniranja odjeće.

BEZ PRETJERIVANJA


Ovog ste ljeta započeli mini-projekt formiranja »capsule« garderobe prema konceptu »10-item wardrobe« autorice J.L. Scott, spisateljice koju je New York Times proglasio »best selling« autorom serijala knjiga o Madame Chic. O kakvom se konceptu radi, tko ga je izmislio, otkad on postoji?


– Koncept »Ten-item wardrobe« otkrila je Jennifer L. Scott za vrijeme svog studiranja u Parizu. Mali garderobni ormar u njezinoj pariškoj sobici imao je svega 10 vješalica.


A ona dva natrpana kovčega odjeće s kojima je stigla iz Kalifornije. Tijekom razdoblja provedenog u francuskom glavnom gradu primijetila je kako Parižanke njeguju »capsule« garderobu i iznova nose jedne te iste komade odjeće. Tako je sve započelo…


Foto: iStock


«CAPSULE« GARDEROBA


Broj »10« odnosi se na 10 ključnih odjevnih predmeta. O kojim se odjevnim predmetima radi?


– U ključne komade (tzv. core items) pripadaju: haljine, suknje, hlače, traperice, majice/bluze. Međutim, ono što je vrijedno napomenuti je činjenica kako nije nužno držati se slijepo brojke 10. Možete imati manje ili pak više tih bazičnih komada. Ako imate veliku potrebu za dodatnim komadom odjeće, slobodno ga uključite. »Update« u ormaru je prihvatljiv. Ono što je bit ovog koncepta (kao vrste »capsule« garderobe) je ne pretjerivati i dodavati odjevne predmete ako nemate za to realne potrebe.


Vrijedi li ovaj koncept samo za žene, ili po njemu odjeću mogu slagati i muškarci?


– Apsolutno je primjenjiv i za muškarce.


Cilj je ne prenatrpati se odjećom. Kako to postići?


– Započet ću od toga da je za odluku o formiranju »caspule« garderobe potreban određeni način razmišljanja. Sam koncept pruža lako razumljiv okvir koji olakšava buduću kupovinu i odijevanje.


Međutim, postoji nekoliko stvari koje je nužno prihvatiti ako se odlučite za formiranje svoje modne kapsule. Trebate biti posve složni s činjenicom da nosite istu odjeću iznova i iznova. Ne dopustite da vam odjeća dosadi.


Foto: iStock


Koristite odjeću koju ste uključili u svoje dodatke – »the extras« i zajedno s odabranim modnim dodacima kreirajte zanimljive kombinacije. Izbjegavajte odlaske u kupovinu za vrijeme akcijskih razdoblja, osim ako zaista nešto ne trebate.


Zapitajte se ZAŠTO zaista nešto želite kupiti – iz dosade, rješavanja stresa ili realne potrebe? Osobno se uvijek ovo pitam prije odlaska u kupovinu. Budite strpljivi i ustrajni dok ne pronađete svoj idealni stil odijevanja. Uživajte u procesu. I ja još uvijek tražim svoj idealni stil. I sva ljepota se nalazi upravo u procesu.


Koncept »10-item wardrobe« oblik je »capsule« garderobe. Za one koji ne znaju, što označava termin »capsule«?


– Prema Wikipediji, radi se o izrazu koji je osmislila Susie Fox, vlasnica londonskog butika Garderoba još 1970-ih. Prema Fox, radi se o kolekciji nekoliko bitnih, bezvremenskih odjevnih predmeta koji se potom povećavaju koristeći sezonske komade odjeće. Osobno bih se nadovezala i rekla kako je to ona odjeća koju zaista koristite i volite.


Funkcionalnost i kvaliteta stavljene su ispred količine.


Foto: Pixabay


BEZ DODATAKA NE MOŽE


Dodaci (extras) su ostali komadi odjeće kojima se upotpunjuju ključni predmeti. Što možemo uključiti u dodatke?


– Dodaci mogu uključivati: t-shirt, modne dodatke (poput šalova, kapa, nakita), kapute, jakne, odjeću za specijalne prilike i vježbanje, obuću.


Kažete kako je u ovom dijelu bitno ne pretjerati s količinom, a stilom je preporučljivo da odgovaraju ključnim komadima kako bismo cijelu odjevnu kombinaciju mogli lijepo zaokružiti. Koliko je, općenito, promišljanje i planiranje modnih kombinacija i planiranje kupovine određenih odjevnih komada lakše kad se vodimo konceptom 10 ključnih komada?


– Lakše je u tom dijelu što ste već na početku definirali svoju bazu (svoje temeljne komade odjeće) i osvijestili kolika vam je količina istih potrebna za svakodnevno odijevanje.


Kada govorimo o planiranju modnih kombinacija, bez obzira imate li ili ne svoju modnu kapsulu, svako od nas zna koji komad odjeće može povezati s drugim. Isto tako je i kod izbora onih 10 ključnih komada (ili 9, 13, 15… koji god broj vi uzeli).


Foto: Pixabay


KOMBINIRANJE S LAKOĆOM


Postoje brojne prednosti ovog koncepta. Možete li nam nabrojiti neke od njih?


– Izbor odjevnih kombinacija više ne predstavlja teret, već to radite s lakoćom. Svaki komad odjeće (ili barem većina njih) stilom odgovara ostalim komadima. Tu je i poticanje kreativnosti, eliminiranje nepromišljene kupnje. Također, upoznajete svoj pravi stil, a korištenjem dodataka, kombinacije vam neće dosaditi.


Trenutačno radite na formiranju svoje »10-item« garderobe za jesen. Što će se u njoj naći?


– S obzirom na to da sam osoba koja njeguje casual stil odijevanja, u mojoj će se garderobi za jesen naravno pronaći traperice (crne, bijele i svijetlo plave), midi suknje, košulje i neizostavne majice/vestice.


Osnovne komade planiram dopuniti kardiganima, t-shirt majicama i univerzalnim sakoićem te čizmicama i jednim parom visokih potpetica za elegantnije kombinacije.


Jesen je pred vratima. U što bi, prema vašem mišljenju, trebalo investirati kad su odjeća, obuća, modni dodaci u pitanju?


– Ispravan odgovor bio bi – u one odjevne predmete/dodatke za koje imate realnu potrebu.


Foto: Pixabay


SKENIRAJTE ORMAR


Čitateljima na svojem blogu savjetujete da stvaranjem vlastitog stila stvore vlastiti trend. Iako možda zvuči jednostavno, to mnogima neće biti lako. Kako stvoriti vlastiti trend?


– Ako razmišljate o tome da formirate ormar pun kvalitetne odjeće, vjerojatno ćete se morati udaljiti od modnih trendova. Stvaranjem svog vlastitog stila stvarate svoj vlastiti trend. Zašto to kažem?


Zato što odabirom svojih bazičnih komada i dodataka kreirate drukčiji ormar od ostalih. Ne birate neki odjevni predmet jer ste u magazinu pročitali kako je upravo on ove jeseni u trendu, već birate odjeću u kojoj se osjećate dobro i koja izaziva u vama osjećaj sreće.


Kako to napraviti?


– Najprije »skenirajte« svoj omar: koja je to odjeća koju već posjedujete, prati li određeni stil? U kojoj se odjeći osjećate najopuštenije i najugodnije? Koje su vam omiljene boje, teksture?


Foto: iStock


Volite li više casual izgled, sportski, romantični ili čistu klasiku? Koje komade niste nikada odjenuli i zašto je tome tako? Sve su ovo pitanja koja si možete postaviti spontano dok raščišćavate svoj ormar i razmišljate o svojoj garderobi.


Moj je savjet: nemojte odmah odletjeti u dućan kako biste kupili nove odjevne predmete. Umjesto toga, obratite pažnju na odjeću koju već imate. Sigurno ćete pronaći korisne komade odjeće na koje ste putem zaboravili.


Ako vam odgovaraju stilom i veličinom, neka budu baza za vašu modnu kapsulu.