Bezvremenski stilski pečat

Marame su ove jeseni glavni modni dodatak. Evo kako ih možemo nositi

Sandy Uran

Foto: iStock

Foto: iStock

Marama je "in", sveprisutna i trendi u svim godišnjim dobimaOve su godine marame modni dodatak kakav se samo poželjeti može. Naime, osim trendovskog štiha, imaju i vrlo praktičnu namjenu u ovoj epohi obilježenoj koronavirusnom krizom.


Najzapaženiji »nastup« s maramom ove je godine imala američka glumica i model Amber Heard, prilikom pojavljivanja na sudu u slučaju zlostavljanja bivšeg supruga, glumca Johnnyja Deppa. Amber je tako prošetala umjesto s maskom, s maramom kao zaštitom od COVID-19. No, bez obzira na njen modni iskorak, ove sezone marame su »must have«, kako se to znade kazati u modnom žargonu.


Pokrivalo za glavu


Marame su od pamtivijeka imale funkciju zaštitnog pokrivala za glavu, ali su isto tako s vremenom poprimile i ulogu modnog dodatka. Kad je riječ o trendovima, ako poželite maramu kao modni dodatak i u funkciji pokrivala za glavu, tada mašti možete pustiti na volju i ukomponirati je u vaš svakodnevni styling, i to i kad je riječ o spoju nespojivog.


Foto: iStock
Možete posegnuti za nekoliko načina vezanja marame, odnosno pravilnije bi bilo kazati za nekoliko vrsta stilova kojima se marama može »zamotati«.Uradivši reviziju stilova »motanja marame« koji su zastupljeni posljednjih stotinjak godina, uvidjeli smo da su među najzastupljenijima oni koji samim svojim opisom daju na znanje poznavateljima i ljubiteljima marama, pod čijim su okriljem postigli najveći svjetski uspjeh.


Holivudski stil


Među onim damama koje zasigurno predstavljaju zaštitni znak za marame i dijele prvo mjesto su glumica i princeza od Monaca Grace Kelly i britanska kraljica Elizabeta II. One su i na sličan način vezivale ovo pokrivalo na glavi, koje je najčešće tkano od fine svile i oslikano prepoznatljivim dezenima i bojama.


Foto: REUTERS


Kelly bi maramu »omotala« oko glave i vrata, dok je engleska kraljica i dan danas nosi po starinski, onako kako su je u nekim našim krajevima nosile naše bake i prabake, a što je ujedno i dio njenog prepoznatljivog modnog stila, poglavito kad boravi na seoskom imanju. Kelly je s druge strane svojim načinom nošenja svilene marame utrla put onom što danas zovemo »holivudski stil«, a koji biva nadopunjen i nezaobilaznim crnim naočalama za sunce te crvenim ružem.


Prirodni materijali


Marame mogu obogatiti naš modni izričaj i učiniti ga osebujnijim, a pritom nas mogu zaštititi, posebno frizuru, od vremenskih nepogoda. One zaigranije trendseterice u svoju će garderobu uvrstiti raznovrsne marame: različitih veličina, oblika, tkanina, dezena s kojima će se poigrati i pri odabiru načina na koji će vezati svoju omiljenu maramu.


Pri »analizi« uz već navedene stilove vezanja marama izdvojili smo i one koje smo jednostavno nazvali: djevojka sa sela, poput bikera, kao rajf za kosu, u turban stilu i u stilu Axela Rosea iz grupe Guns’n’ Roses, u retro stilu pedesetih godina prošloga stoljeća, što ujedno poznavateljima potonjih načina vezanja marame ujedno daje do znanja način na koji se marama veže. 


Foto: iStock


Osim svilenih marama koje su ipak najprestižnije, u garderobnom ormaru mogu se naći i one od pamuka, viskoze, kašmira, dok one od poliestera valja izbjegavati i to ne samo zbog zdravlja, već i zbog toga što u nekim varijantama mogu izgledati jeftino. Bolje je stoga imati manji broj kvalitetnih marama, negoli veliku kolekciju koju narušavaju marame od poliestera, navode modni znalci.


Spoj nespojivog


Marame je moguće nositi doslovno uz sve modne kombinacije, od onih najelegantnijih do casual izdanja. Štoviše, mnogi pobornici stila koji sami nazivaju »spoj nespojivog« ističu kako, primjerice, traperice i kožnata jakna savršeno pristaju uz maramu u stilu »djevojke sa sela« ili onog što mi nerijetko u kolovijalnom jeziku nazivamo »bapski«. Kako god, marama kao pokrivalo za glavu je in, trendi i sveprisutna u svim godišnjim dobima.