Zajednica mama Rijeke i okolice

“Mame Kvarnera”: Riječka inicijativa čiji je cilj kroz druženja oživjeti zapostavljeni vid života žene i majke

Sanda Milinković

Mame Kvarnera/Foto: Ivana Bakarčić

Mame Kvarnera/Foto: Ivana Bakarčić

Zajednici mama grada Rijeke i okolice s ciljem poticanja društvenih događanja, stvaranja raznih projekata te u konačnici i humanitarnih akcija, ali i raznih edukacija.„Mame Kvarnera“ novija je inicijativa o kojoj smo razgovarali s članicama Ivanom Bakarčić i Martinom Novosel koje su nam kazale da je ideja nastala iz želje da kroz druženja u zajednici pokrenu i ožive zapostavljeni vid života žene i majke u društveno – kulturnom smislu.


„Inicijativa ‘Mame Kvarnera’ je započela povezivanjem na Instagramu te razmjenom iskustava o odgoju i vezano uz odgoj naše djece. Kroz takva online druženja ustanovili smo da u gradu Rijeci i okolici nema nekih sadržaja ili događanja koja se bave životom žene koja ujedno ima i ulogu majke.


Upravo u toj činjenici razvila se ideja o mogućnosti pokretanja ove inicijative koja bi pokrenula i oživjela zapostavljen vid života žene i majke u društveno-kulturnom smislu“, kažu nam naše sugovornice.
Dodaje da je osim inicijativi, riječ i o zajednici mama grada Rijeke i okolice s ciljem poticanja društvenih događanja, stvaranja raznih projekata te u konačnici i humanitarnih akcija, ali i raznih edukacija.


Mame Kvarnera/Foto: Ivor Mažar

Mame Kvarnera/Foto: Ivor Mažar


“Mame Kvarnera” u organizaciji humanitarne akcije


Početno virtualna druženja uskoro su postala su stvarna druženja na pićima, a upravo u nizu takvih druženja rodila se ideja o “Mamama Kvarnera”.


Inicijativa je s radom krenula u prosincu prošle godine kada su „Mame Kvarnera“ eventom u Teatro Lounge Baru odlučile ostvariti svoje ideje. Od početne virtualne komunikacije, upoznavanja i planiranja novih susreta, pa sve do brojke od tridesetak majki s područje Rijeke i okolice.


„Ono na što smo ponosni jest uspjela organizacija humanitarne akcije za žene koje su žrtve nasilja povodom Dana žena, a u tome su nam pomogli brojni sponzori i partneri. Osim toga, povodom Svjetskog dana osoba sa Down sindromom organizirali smo Instagram incijativu za udrugu “Down sindrom Rijeka 21” za koju smo prikupljali novčani iznos putem objava i tagiranja prigodnih slika na toj platformi“, objašnjavaju nam „Mame Kvarnera“.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Mame Kvarnera (@mame.kvarnera)Glavni ciljevi inicijative „Mame Kvarnera“ su okupljanje što većeg broja majki koje žele na bilo koji način sudjelovati u stvaranju kvalitetnog i većeg broja sadržaja za majke Kvarnera, a time ujedno i promicanje važnosti majčinske uloge, educiranosti, osviještenosti, uvažavanja, solidarnosti i razmjene iskustava. Jedan od ciljeva je i poticanje i organiziranje raznih edukacija i radionica, a u konačnici i cjelokupno promicanje i zalaganje za razna prava žena.


“Mame Kvarnera” doradile i svoj Instagram profil


Upitali smo ih i što „Mame Kvarnera“ planiraju nakon što se karantena privodi kraju i polako se počinjemo vraćati u „novonormalnu“ rutinu.


 


Mame Kvarnera/Foto: Ivor Mažar

Mame Kvarnera/Foto: Ivor Mažar


„Trenutno radimo na osnaživanju našeg projekta, a sve s namjerom djelovanja u ranije spomenutim ciljevima, no u punopravnom i snažnijem tonu. S obzirom na trenutno situaciju koja je potresla Hrvatsku i svijet, planovi su usporen, no i dalje se odvijaju“, odgovaraju nam te dodaju da u planu imaju  još mnogo raznih i važnih edukacija, projekata, mogućih manifestacija, a i mogućih suradnje.


Usput smo doznali i da „Mame Kvarnera“ ovu situaciju smanjenih fizičkih kontakata i kretanja iskorištavaju za doradu dizajna svoje Instagram stranice, ali i još nekih noviteta koje su za sada, odlučite zatajiti.


Što “Mame  Kvarnera” poručuju drugim mamama? 


„Prije svega ‘Mame Kvarnera’ se zahvaljuju na ovome intervjuu i davanju prostora nečem što smatramo da je od društveno važne koristi, posebice u godini kad je Rijeka prijestolnica kulture i kad je cijeli kulturni život morao stati. Baš zato kvarnerske mame žele nastaviti sa svojim planovima i promicanjem određenog vida kulture i društva.


Ivana Bakarčić

Ivana Bakarčić


 


Martina Novosel

Martina Novosel


Stoga, ‘Mame Kvarnera’ pozivaju sve zainteresirane da nam se pridruže. I ne mislimo ovdje samo na majke već i one koje to žele postati te svaku ženu koja želi na neki način sudjelovati u ‘ženskim temama’ ili pak stvaranju još veće zajednice i održavanju jedinstva kroz razne društvene, kulturne i edukativne obrasce. Naša vrata širom su otvorena, a ovo radimo za sve!“, poručuje ekipa ove prekrasne inicijative.