Za sladokusce

Mahalabija (Muhallebi): Slatki mliječni puding koji se priprema od samo 4 sastojka

Dijana Ljubanović

FOTO/Pexel

FOTO/Pexel

Poslužen u malim šalicama i lijepo ukrašen, Mahalabia, drevni bliskoistočni desert, svakome izmami osmijeh.



Mahalabija (Muhallebi) je slatki mliječni puding koji će poprimiti bilo koji okus koji odaberete. Tradicionalno se koristi mljeveni kardamom ukrašen mljevenim cimetom. No možete koristiti i ružinu vodicu.


Ako ne volite kardamom ili cvjetne note, možete dodati malo ekstrakta vanilije, ekstrakt badema, bilo koju drugu aromu. To je ukusan bliskoistočni mliječni puding koji se sastoji od samo 4 sastojka, a za pripremu će vam trebati oko 10 minuta.


Super je popularan u mnogim arapskim zemljama. U Turskoj je poznat i kao “Muhallebi”. Poslužen u malim šalicama i lijepo ukrašen, Mahalabia, drevni bliskoistočni desert, svakome izmami osmijeh.




Sastojci


  • 4 šalice ili 1 L punomasnog mlijeka
  • 7 žlica kukuruznog škroba ILI 12 žlica rižinog brašna
  • ¾ šalice šećera prema želji
  • 1 šalica vrhnja za šlag po izboru. Ako ga ne želite dodati, zamijenite s 1 šalicom mlijeka
  • 1,5 žličice mljevenog kardamoma ILI 1 žlica ružine vode
  • Pistacija za ukrašavanje ili bilo koji drugi orašasti plodovi, nasjeckani kokos, grožđice

Upute


U loncu pomiješajte punomasno mlijeko, vrhnje, šećer i kukuruzni škrob/rižino brašno i dobro umutite dok se ne otopi


Stavite lonac na srednju vatru i neprestano miješajte oko 10 minuta dok se ne počne zgušnjavati


Smanjite vatru na minimum i nastavite miješati još nekoliko minuta dok se ne zgusne do konzistencije pudinga. Smanjite vatru i nastavite miješati kako mlijeko ne bi uhvatilo dno posude i izgorilo.


Maknite s vatre i dodajte svoju aromu po želji (kardamom, ružina vodica…)


Stavite u male šalice za desert i ostavite u hladnjaku 2-3 sata


Kad ste spremni za posluživanje, ukrasite orašastim plodovima, kokosom i/ili grožđicama i uživajte