Živčani tikovi

Loše navike proizašle iz “živciranja” mogu pošteno naštetiti vašem zdravlju

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

Ima onih koji grizu nokte i onih koji neprestano motaju pramen kose oko prstijuObično se ove navike čine više dosadnima promatraču nego onome tko ih primjenjuje, ali u nekim slučajevima nemir ove vrste može izazvati stvarnu štetu.


Neke se loše navike zapravo smatraju potencijalno opasnima za zdravlje. Pa, evo koje su to:


1. Grickanje noktiju


Neki ljudi grizu nokte samo u posebnim prilikama, primjerice kad gledaju strašne filmove. Drugi već godinama imaju naviku grickanja noktiju.
To može oštetiti same nokte i kožu oko njih, ističe njujorški dermatolog Michael Saphiro. Problem uzrokuju bakterije koje se iz usta mogu prenijeti na nokte.


Može se dogoditi i obrnuto. Bakterije na prstima i noktima mogu se preseliti u usta i uzrokovati infekcije desni i grla.


2. Uvrtanje pramena kose oko prstiju


Prema Arielu Ostadu, dermatologu iz New Yorka, povlačenje i uvrtanje pramena kose oko prstiju s vremenom može oštetiti korijen.


To može uzrokovati privremeno ili trajno područje gubitka kose, ali i izravne infekcije. Kada s loše navike prijeđemo na patološko stanje govorimo o trihotilomaniji koja može dovesti do potpunog gubitka kose.


3. “Škripanje” vratom


Snažno uvijanje vrata da zaškripi može biti vrlo česta navika. Međutim, trljanje između zglobova i kralježaka neće biti od koristi, osobito ako se to čini prečesto.


Prema ortopedskom kirurgu Michaelu Gleiberu, opetovano uvijanje vrata može oslabiti ligamente i uzrokovati ozljede.


4. Stalno dodirivanje lica


Ponavljano dodirivanje lica, osobito ako postoje akne, može oštetiti površinski sloj kože, upozorava Jessica Krant, dermatologinja iz New Yorka.


Ako dodirujete ili grebete svoje lice dok ne prokrvari, to može stvoriti trajni ožiljak. Bolje je, prema riječima stručnjaka, ne dirati prištiće ili mjesta koja svrbe, već ih nježno namazati umirujućom kremom.


5. Škrgutanje zubima


Škrgutanje zubima kada ste pod stresom može biti štetno za oralno zdravlje. Zapravo, škripanje zubima može nažalost uzrokovati pukotine i lomove koji mogu zahtijevati popravke kod stomatologa.


Ova živčana navika također može uzrokovati oštećenje čeljusti. Za pomoć i više informacija bolje se obratiti stomatologu.


6. Griženje usana


Nervozno lizanje ili grickanje usana izlaže ih probavnim enzimima koji se nalaze u slini i ustima.


Prema Whitney Bone, dermatologu iz New Yorka, ovi enzimi mogu oštetiti kožu i dovesti do dermatitisa i upale na usnama, koje će izgledati suhe i ispucale.


Također se mogu stvoriti izrasline koje se u teškim slučajevima uklanjaju kirurški. Bolje da se opustite i oslobodite se ove loše navike.


7. Grickanje kemijskih i olovaka


Najveći problem kod grickanja kemijski i olovaka su klice koje mogu vrebati na njihovim vrhovima.


Bakterije i klice se šire na olovke preko prstiju i sline. Ne samo to. Kako podsjećaju stručnjaci, žvakanje kemijskih olovki može oštetiti zube, ozlijediti meka tkiva i desni, ali i uništiti posao stomatologu.