NJEGA RUKU

Red dezificijensa, red kreme za ruke: Poništava li krema za ruke efikasnost dezificijensa?

Dijana Ljubanović

dezificijens_krema_za_ruke

dezificijens_krema_za_ruke

Čiste ruke su pola zdravlja, ali važno je znati kako ih pravilno držati čistima, ali i njegovanima.Visoka razina održavanja higijene, pogotovo kada su u pitanju čiste ruke i dalje je pravilo broj jedan. No, potrebno je voditi računa o suhim i nadraženim rukama.


Srećom, postoji mnogo krema za ruke koja umiruju bolnu kožu. S obzirom na sve razgovore o opsesivnom dezinficiranju ruku i upotreba krema za ruke, mnogi su se pitali može li upotreba kreme za ruke odmah nakon uporabe sredstva za dezinfekciju umanjiti učinkovitost gela da učinkovito ubija bakterije?


Korištenje kreme nakon dezinfekcijskog sredstva


Sredstvo za čišćenje ruku na bazi alkohola djeluje na način da smanjuje broj mikroba na koži, ali ne ubija uvijek sve. Razlog za to što dezinfekcija nije tako učinkovita kao pranje ruku, odnosno fizički ne uklanja klice s ruku. Također, slično kao krema za sunčanje, ljudi rijetko koriste dovoljno gela za ruke, što znači da se gel ponekad može i slučajno obrisati prije nego što u potpunosti počne djelovati.
Ako su ruke jako zaprljane ili masne, sredstva za čišćenje ruku možda neće raditi dobro. Dakle, ima smisla da obilna količina kreme za ruke odmah nakon korištenja dezinfekcijskog sredstva može oslabiti njegovu učinkovitost.


Da bi dezificijens bio učinkovit, mora sadržavati najmanje 60 posto alkohola. Alkohol ubija bakterije i viruse, ali ako postoji još jedan medij kojega se mogu dočepati – poput krema za ruke – bakterije će moći preživjeti, piše Popsugar.


Pričekajte prije nanošenja omiljene kreme


Kako bi dezificijens bio učinkovit, trebate primijeniti točnu količinu, a na bočici bi trebala pisati točna količina. Također je morate nanijeti na čiste ruke, jer ulje, masti, prljavština ili čak ovlaživači mogu blokirati njihovu učinkovitost. Ako ispravno radite ove korake, vjerovatno je da nećete u potpunosti zaustaviti rad dezificijensa jer će se osušiti i početi djelovati za nekoliko sekundi nakon nanošenja.


Ukratko, kreme za ruke vjerojatno ne poništavaju rezultate sredstva za dezinfekciju ruku, pod uvjetom da ste nanijeli dovoljno proizvoda i da ste trljali proizvod po površini ruku. Stoga nije potrebno u potpunosti izbaciti kreme za ruke, ali pričekajte da se vaše ruke potpuno osuše od dezificijensa. To može trajati minutu ili dvije prije nego što nanesete svoju omiljenu kremu.