Klasični recept

Lasagne alla Norma okusom će vas odvesti ravno na Siciliju

Mija Dropuljić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

S tjesteninom je život ljepši

Tjestenina alla Norma jedno je od klasičnih sicilijanskih jela.


S rajčicom, patlidžanom i aromatičnim sirom koji se nježno topi, ovo jelo odmah dočarava mediteranski stil života u vašoj kuhinji.


Klasični recept za tjesteninu možete pripremiti i kao ukusnu varijantu lasagna, koje vas divno ugriju i natjeraju da zaboravimo na tmurno zimsko vrijeme. 


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Cantine Panella Sans Gluten (@cantinepanella)



Sastojci: 


  • 1 veliki luk
  • 2 češnja češnjaka
  • Malo maslinovog ulja
  • 800 g nasjeckanih rajčica
  • Sol, papar, šećer
  • Svježi bosiljak
  • 500 g patlidžana (cca 3 srednje veličine)
  • 500 g ricotte
  • 100 ml mlijeka
  • muškatni oraščić
  • 200 g mozzarelle
  • 100 g parmezana
  • 250 svježih listova lasagna

 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Lara Ronzi (@lara_baking_food)



Priprema:


Prvo pripremite umak od rajčice. Da biste to učinili, ogulite luk i češnjak. Luk sitno narežite i pirjajte na malo maslinovog ulja dok ne postane proziran. Češnjak protisnite i kratko propirjajte. Zatim dodajte nasjeckanu rajčicu, začinite solju, paprom i šećerom te pirjajte oko 15 minuta.


Nasjeckajte svježi bosiljak i umiješajte neposredno prije kraja kuhanja. Stavite sa strane, potom ponovo zagrijte ulje u tavi. Patlidžane operite i narežite na ploške cca. 4 mm debljine.


Zatim pržite na maslinovom ulju dok ne porumene i stavite na kuhinjski papir da se ocijede. Sada umiksajte kremu od ricotte. Da biste to učinili, miješajte ricottu s mlijekom dok ne postane glatka i začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem.


Mozzarellu narežite na ploške, a parmezan sitno naribajte. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Slažite lasagne na sljedeći način: dno posude za pečenje najprije premažite slojem umaka od rajčice, a zatim na vrh poslažite sloj listova.


Na vrh namažite kremu od ricotte i pokrijte tankim slojem umaka od rajčice.


Sada po umaku rasporedite ploške patlidžana i pospite ih parmezanom. Zatim ponovno stavite ploške tjestenine i ponovite redoslijed ricotte, umaka od rajčice, patlidžana, parmezana i tjestenine dok ne potrošite sve ploške tjestenine i sav patlidžan.


Na kraju lasagne prekrijte kremom od ricotte i ploškama mozzarelle, po potrebi pospite i preostalim parmezanom. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 20 minuta.


Dobar tek!