Miris Božića

Kuhano vino s kardamomom i javorovim sirupom ugrijat će vas i stvoriti blagdanski ugođaj

Dijana Ljubanović

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Gutljaji koji će vas usrećiti raskošnom aromatičnošću

Kuhano vino bitno je za nadolazeće blagdansko vrijeme kao i pite s mljevenim mesom. Posebno zbog načina na koji vino i začini, koji se lagano krčkaju na štednjaku, ispunjavaju vaš dom nepogrešivim svečanim aromama koji stvaraju posebno lijep ugođaj. No, umjesto da ga zagrijavamo, gotovo začinjenog, iz boce, uvijek ga radije pravimo ispočetka koristeći stvarno dobro crno vino.


Naš je recept baš onakav kakav biste očekivali, ali s dodatkom mirisnog kardamoma i javorovim sirupom koji vam odmah stvaraju ambijent Božića. Najbolje poslužiti vani, oko vatre i s mrazom na zemlji. Ovo je recept za pet ili šest čaša.


Sastojci:


  • 2 štapića cimeta
  • 4 klinčića
  • 2 zvjezdice anisa
  • 1 mahuna vanilije
  • 3 mahune kardamoma
  • 2 zrna crnog bibera
  • 6 žlica javorovog sirupa
  • 1 limun
  • 1 naranča
  • 1 boca kvalitetnog crnog vina

Postupak:


Stavite sve začine i javorov sirup u lonac. Očistite koricu limuna i naranče i dodajte u tavu. Ulijte cca 50 ml crnog vina i zakuhajte sve začine, miješajući da se javorov sirup sjedini i tako začini počnu puštati aromatiku. Nakon otprilike pet minuta smanjite vatru i dodajte ostatak vina. Ostavite da se grije na laganoj vatri oko 15 minuta. Želite da se vino zagrije i lagano kuha kako bi poprimilo okuse, ali ne da mjehuri ili ključa.