Bez kompliciranja

Kremasta tjestenina s kukuruzom i slaninom iz jednog lonca savršen je brzinski ručak

M. Č.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Ova bogata, ali jednostavna kombinacija kukuruza, slanine i parmezana dokaz je da se večera može skuhati u jednom loncu bez žrtvovanja okusa i teksture

Ako postoji jelo koje spaja jednostavnost i raskoš okusa, onda je to ova jednolonska kremasta tjestenina s kukuruzom i hrskavom slaninom.


Priprema se u jednom loncu – bez dodatnih tava i kompliciranja – a rezultat je savršeno spojeni umak od kukuruza, parmezana i slanine koji obavija svaku porciju tjestenine.


Vrijeme pripreme:


Ukupno: 40 minuta
Porcije: 4



Foto: Pexels

Sastojci


  • 4 kriške dimljene slanine (oko ¾ šalice, narezane)


  • ¼ šalice panko mrvica


  • 2 srednja ljutika (sitno nasjeckana, oko ½ šalice)


  • 6 režnjeva češnjaka (sitno nasjeckanih, oko 2 žlice)


  • ½ žličice sušenih čili pahuljica


  • 2½ šalice kukuruza (svježeg ili smrznutog)


  • 1½ žličica krupne soli


  • 340 g tjestenine orecchiette


  • ¾ šalice svježe naribanog parmezana


  • ½ šalice nasjeckanog svježeg vlasca + malo za posipanje


Priprema


1. Pržite slaninu


U velikom loncu (oko 4 litre) na srednje jakoj vatri pržite slaninu 8 minuta, dok ne postane zlatna i hrskava. Izvadite je na tanjur obložen papirnatim ubrusima. Sačuvajte 2 žlice masnoće iz lonca, a ostatak bacite.


2. Napravite hrskave mrvice


U istoj masnoći tostirajte panko mrvice 2–3 minute, dok ne poprime zlatnu boju. Premjestite ih u zdjelicu i ostavite sa strane.


3. Pirjajte povrće


U lonac dodajte preostalu žlicu masnoće. Ubacite ljutiku, češnjak i čili pahuljice te kratko pirjajte dok ne omekšaju, oko 2 minute. Dodajte kukuruz i sol pa kuhajte još 3 minute, uz povremeno miješanje.


4. Skuhajte tjesteninu


Ulijte 4 šalice vode i dodajte tjesteninu. Kad zakuha, smanjite vatru, poklopite i kuhajte 12–14 minuta, dok tjestenina ne omekša, a tekućina se pretvori u gustu, škrobnatu bazu za umak.


5. Dodajte sir i završite jelo


U vruću tjesteninu umiješajte naribani parmezan, miješajući dok se ne otopi i stvori kremasti umak. Maknite s vatre, dodajte vlasac i prženu slaninu te sve dobro promiješajte.


6. Poslužite


Tjesteninu servirajte toplo, posutu tostiranim mrvicama i dodatnim vlascem.



Foto: Pexels