Amigdalin

Koštice trešanja enzim u našem tijelu pretvara u – cijanid. Koliko ih treba progutati da bi bile smrtonosne?

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Mogle bi otpustiti enzim koji naše tijelo pretvara u cijanid

Ako vam se dogodi da progutate koštice dok jedete trešnje, budite oprezni jer bi njihova prevelika konzumacija mogla biti vrlo neugodna ili čak smrtonosna.


Ukoliko se pitate zašto nikada ne biste trebali žvakati ili gutati košticu trešnje, odgovor je jednostavan: ona sadrži enzim koji naše tijelo pretvara u cijanid.


Istini za volju, tu osobinu ima sve voće čije je sjeme prekriveno košticom.


“Tajni” sastojak je amigdalin koji se, nakon što se stjenke jezgre razbiju, sintetizira u našem tijelu kao cijanid.


U stvarnosti, čak i kada je plod jako zreo, može se dogoditi da koštica popuca i, u tom slučaju, drugi enzimi u samom plodu mogu pretvoriti amigdalin u cijanotičnu kiselinu.


Da bi se osiguralo trovanje cijanidom, mora se uzeti količina u rasponu od 0,5-3,5 mg po kg tjelesne težine. To znači da će osoba teška 68-70 kilograma morati unijeti najmanje 90 miligrama cijanida.


U koštici trešnje nalazimo u prosjeku 3,9 miligrama amigdalina. Crne trešnje pak sadrže nešto manje, odnosno 2,7 mg.


Točna količina amigdalina sadržana u košticama može varirati od voća do voća, kako između različitih vrsta tako i između različitih stabala.


Pod pretpostavkom da svaka koštica koju unesete ima 3,9 miligrama, uzimanje njih 23 moglo bi dovesti do smrtonosne doze.


Trovanje cijanidom može uzrokovati:


  • mučninu
  • povraćanje
  • migrenu
  • lupanje srca

Kod predoziranja, budući da cijanid ometa prijenos kisika u tijelu, može doći do zastoja srca, kome i smrti.


Ostalo voće čija koštica sadrži cijanid su:


  • breskve
  • marelice
  • šljive
  • mango

Od danas ćete vjerojatno biti mnogo oprezniji kada jedete trešnje da ne žvačete ili progutate jednu od njenih koštica.


S druge strane, najukusniji dio je pulpa!