Odgojem do ravnopravnosti

“Draga Ijeawele” – koristan priručnik za odgoj snažnih i samosvjesnih djevojčica

Dijana Ljubanović

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Osnažiti djevojčice najteža je zadaća koja je stavljena pred roditelje. „Draga Ijeawele ili Feministički manifest u petnaest savjeta“, autorice Chimamanda Ngozi Adichie prvo izdanje na hrvatskom jeziku doživljava prošle godine, ali gotovo da prolazi ispod radara. No, čini se kako je upravo sada pravo vrijeme da se ovo pitko, feminističko štivo nađe u rukama svih koji smatraju kako je hitno potreban razgovor o tome što zapravo znači biti žena danas.


Mizogino društvo koje apologetski pristupa nasilju, objektivizaciji ženskog tijela i podilaženju patrijarhalnim normama koje su toliko uvriježene da se podrazumijevaju, ovih se dana našlo pred demaskirajućim pokretom žena – #nisamtražila.


Ovaj čin ženske hrabrosti otvara oči članovima društva koji radije vole zažmiriti na realnost. Naivno je povjerovati da je itko iznenađen količinom i učestalošću seksualnog uznemiravanja, ali je pohvalno što se napokon o tome govori te se fokus usmjerava na poražavajuću činjenicu koliko se često seksualno uznemiravanje, rodna diskriminacija i silovanja događaju oko nas i kako je vrijeme da se takav obrazac ponašanja zaustavi i osudi.


 „Draga Ijeawele ili Feministički manifest u petnaest savjeta“
U ovakvom stanju društva sudjelujemo svi svojim uvjerenjima i ponašanjem pa iako smo podbacili, možemo barem generacije koje dolaze pripremiti na nešto drugačiji pristup životu.


Stoga, iako je knjiga  „Draga Ijeawele ili Feministički manifest u petnaest savjeta“ pisana kao pismo prijateljici sa smjernicama kako odgojiti djevojčicu, svakako je korisno da ovo štivo pročita svatko, bez obzira kojem rodu (ili spolu) pripadao te da tako bolje razumije kako društvo ravnopravnosti funkcionira.


Draga_Ijeawele'

FOTO/VBZ


Autorica, Chimamanda Ngozi Adichie u uvodnom dijelu knjige naglašava kako uviđa koliko je jednostavno šakom i kapom dijeliti savjete o odgoju djeteta kad taj iznimno složen proces nije dio tvoje svakodnevice. „Ipak, mislim” piše ona, “da je moralno nužno početi voditi iskrene razgovore o odgajanju djece na drugačiji način, pokušati stvoriti pošteniji svijet za žene i muškarce.“


U knjizi su opisani načini kako osnažiti kćeri da postanu jake, neovisne žene. Adichie tako savjetuje da bismo djevojčice trebali poticati da se igraju, ako to žele, primjerice, vlakićima, a ne samo lutkama i predlaže majkama da s kćerima otvoreno razgovaraju o odjeći, šminki, odnosu prema drugim ljudima, društvenim očekivanjima i seksualnosti.


Mitovi kojima smo okruženi i pravila koja se stoljećima slijede, nisu nužno ispravna i primjenjiva u današnjem svijetu, stoga je važno pristupati kritički osviješteno i uzimati u obzir što je ono što djevojčice žele, kakve su im ambicije, stvoriti ambijent slobodnog izbora, uvidjeti što ih čini sretnima i pomoći im da formiraju svoju ličnost u slobodi – bez straha i povinovanja.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Koliko ste često čuli kako su žene biološki predodređene da u obitelji preuzmu obavezu kuhanja ili uvjerenje da bi muškarci ženama trebali „dopustiti“ da grade karijeru? Sve su to mitovi koji podgrijavanju stereotipe i guraju žene u podređen položaj.


Ovo štivo udara ravno u srž seksualnih politika u dvadeset prvom stoljeću, a da je tome tako, potvrđuju brojne pozitivne kritike i odlične ocjene čitatelja na Amazonu. Izdvajamo kritiku objavljenu u Guardianu.


„Adichie je djelomično napisala ‘Draga Ijeawele’ kako bi povratila termin feminizam od njegovih zlostavljača i osporavatelja. Njezin savjet nije samo da djeci pruži alternative – kako bi se dječacima i djevojčicama omogućilo da shvate da ne postoji jedinstven način već i da se shvati da je jedina univerzalnost na ovom svijetu razlika.


Adichie je briljantna spisateljica i ozbiljan mislilac, a također je i osoba koja se ne ispričava za svoje sitne želje. Njezino razumijevanje feminizma isprepleteno je s razumijevanjem da svi želimo biti više od jedne stvari. ”


FOTO/Pexels

FOTO/Pexels


Uz mudre poruke osnaživanja i zauzimanja stava, našle su se upečatljive rečenice poput:


„Reci joj da je važno da se brine za sebe i da se može obraniti. Uči je da pokušava popraviti neke stvari koje se razbiju ili pokvare. Svi mi često prebrzo zaključujemo da djevojčice puno toga ne mogu.“


I na kraju knjige, kao odličan podsjetnik stoji: „Ono čemu se nadam za Chizalum je sljedeće: da će imati mišljenje o mnogo toga i da će sva njezina razmišljanja i mišljenja proizlaziti iz dobre informiranosti, iz ljudskosti i širokogrudnosti. Neka bude zdrava i sretna. Neka njezin život bude kakav god ona želi da bude.


Knjigu za hrvatsko tržište izdaje VBZ, a dostupna je po cijeni od 59,00 kn.