Neka bude ono što želi

Odgoj djevojčica: Ovo je 5 stvari koje biste trebali prestati govoriti vašim kćerima

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Važno je odgojiti samosvjesne i hrabre djevojčice koje će se znati izboriti za sebe u svijetu punom nepravednosti.Govorite svojoj kćeri da može biti što god želi od dana kada se rodila, ali jeste li ikad razmotrili nesvjesne riječi i fraze koje izgovarate i koji možda ograničavaju njezinu sposobnost da bude ono što želi biti dugoročno? Dječji psiholozi i psihijatri izdvajaju izraze koje često govorimo (ili u prisutnosti) naših djevojčica i zašto moramo prestati.


“Izgledaš lijepo.”


Zašto je problematično? Kada su u pitanju kćeri, ne želite se usredotočiti na njihov izgled kad hvalite jer šalje pogrešnu poruku u smislu onoga što se cijeni. Umjesto toga, usredotočite se na specifične osobine izgradnje karaktera. Na primjer, mogli biste reći: “Wow, odabrala si nevjerojatnu odjeću!” ili “Izgledaš tako samopouzdano.” To znači da naglašavate atribute koje mogu kontrolirati u odnosu na stvari koje ne mogu, prenosi Pure Wow.


“Idi zagrli ujaka Nikolu!”


Zašto je to problematično? Svoj djeci, a posebno djevojčicama, treba omogućiti da razvijaju tjelesnu autonomiju, tj. Da odlučuju tko će ih i kada dodirnuti, čak i u ranoj dobi. Dakle, koliko god ne želite povrijediti njegove osjećaje kad vaš omiljeni ujak stoji raširenih ruku, važno je dati kćeri mogućnost izbora.
Predložite alternativni pozdrav (recimo, stisak ruke ili udarac šakom) ili im recite da je u redu jednostavno pozdraviti. Ne pritiskajući je, učite svoju kćer da je ona u svakom trenutku zadužena za svoje tijelo, a to je skup vještina za koji želite da se preseli u tinejdžerske godine.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


“Učinila si me ponosnom” ili “Ponosna sam na tebe.”


Zašto je problematično? Čini se bezazlenim, zar ne? Ne baš. Vidite, za djevojčice je potreba za zadovoljenjem nešto o čemu se prilično poučava pri rođenju. A kad svoju sreću i uspjeh povežu izravno s tim da vas učine ponosnima ili sretnima, mogu početi utišavati svoju unutarnju kreativnost ili samopouzdanje.


S rečenicom poput: “Tako sam ponosna na tebe”, imate najbolje namjere, ali važno je skrenuti fokus s onoga što vas veseli i umjesto toga modelirati načine na koje mogu biti ponosne na sebe. Umjesto toga, pokušajte: “Wow, moraš biti tako ponosna na sebe” kako biste pokazali da su one vlastiti kompas i da im za uspjeh ne trebaju validacija ili odobrenje drugih. Dugoročno, ovo pomaže u stvaranju temelja za zdravo samopoštovanje.


“Jednog dana ti i tvoj suprug ćete…”


Zašto je to problematično? Kada pretpostavimo određenu seksualnu orijentaciju, postavljamo standard ili očekivanje, htjeli mi to ili ne. Umjesto toga, upotrebu izraza poput „buduća osoba“ ili „jednog dana, kad počneš izlaziti“, jer ove fraze ostavljaju mogućnost fluidne seksualne orijentacije.


Ovakva suptilna promjena poruka može pomoći vašem djetetu da se osjeća ugodnije u razgovoru o svojoj seksualnosti, dok prva može učiniti da se vaše dijete boji biti iskreno s vama ako sumnja da su LGBTQ.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


“Moram smršavjeti”.


Zašto je to problematično? Svi smo sami krivi za sramoćenje tijela. No, radeći to pred svojom djecom, posebno djevojčicama, možemo dovesti do dugoročnih problema sa slikom tijela. Bolji plan: razgovarajte o zdravoj prehrani (poput činjenice da povrće pomaže da vas ojača), ali i svim divnim stvarima koja možete učiniti s tijelom (plesati, pjevati, brzo trčati na igralištu, itd.).