Umanjite šanse

Konzumiranje jabuka i borovnica smanjuje rizik od razvoja veće fizičke slabosti

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Vrsta flavonoida, kvercetin, u najvećoj mjeri sprječava taj problem

Pridržavanje zdrave i uravnotežene prehrane dobro je za naše opće zdravlje i, prije svega, štiti odrasle osobe starije od 65 godina od rizika od razvoja slabosti mišića i zglobova.


Istina je da jedna jabuka dnevno drži liječnika podalje, prema novom istraživanju.


Istraživanja sugeriraju da konzumacija hrane koja sadrži određene spojeve, poput borovnica, kupina i jabuka, može smanjiti šanse da postanete slabi i krhki u kasnijem životu.


Ovi posebni spojevi, poznati kao flavonoidi, povezani su s nizom zdravstvenih dobrobiti i nalaze se u velikom broju voća i povrća.


Kako bi istražili moguću vezu između flavonoida i slabosti, a koja pogađa 10 posto odraslih osoba starijih od 65 godina, istraživači su analizirali prehranu i status slabosti 1.701 osobe tijekom 12 godina.


Tijekom razdoblja istraživanja, 13,2% sudionika razvilo je slabost.


Analiza je otkrila da su za svakih 10 mg više flavonoida koje su ljudi uzimali dnevno – otprilike istu količinu kao jabuka srednje veličine – šanse za razvoj slabosti smanjene za 20%.


Jedna vrsta flavonoida, nazvana kvercetin, imala je najjaču vezu sa sprječavanjem slabosti.


Najviše ga ima u jabukama, agrumima, luku, peršinu i kadulji.


Slabost pogađa velik broj odraslih osoba starijih od 65 godina, što znači da relativno “manji” zdravstveni problem, poput infekcije mokraćnog sustava, može imati ozbiljan dugoročni učinak na cjelokupno zdravlje i dobrobit.


Ovo stanje općenito karakteriziraju problemi poput smanjene mišićne snage i umora, što može utjecati na do 50% ljudi starijih od 85 godina.


Stručnjaci stoga preporučuju redovitu tjelovježbu, poput treninga s utezima, kako bi se spriječila i smanjila slabost, kao i zdravu, uravnoteženu prehranu.