Jedinstvena emulzija

Konačno otkriven razlog zbog kojeg toliko volimo čokoladu

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Znanstvenici su dekodirali fizički proces koji se odvija u ustima

Čokolada, križ i radost svih nas. Ima onih koji joj jednostavno ne mogu odoljeti pa bi poludjeli za komadićem čokolade, bila ona mliječna, crna, bijela ili u tisuću drugih varijanti.


Ali zašto toliko volimo ovaj desert? To je pojašnjeno istraživanjem koje je proveo interdisciplinarni istraživački tim Fakulteta za znanost o hrani i prehranu i Fakulteta za strojarstvo Sveučilišta u Leedsu.


Znanstvenici su dekodirali fizički proces koji se odvija u ustima kada jedete čokoladu i kada se ta “krutost” pretvara u emulziju jedinstvenog okusa.


Pa sve bi bilo u “podmazivanju”. Zapravo, kada jedete čokoladu, osjećaj zadovoljstva koji proizlazi iz nje posljedica je načina na koji je ta hrana “podmazana”, bilo sastojcima prisutnim u samoj čokoladi ili slinom ili kombinacijom ta dva faktora.


Lavovski udio odlazi na mast koja djeluje gotovo odmah, u trenutku kada komadić čokolade dođe u dodir s jezikom.


U tom trenutku se krute čestice kakaovca oslobađaju i postaju važne u smislu taktilnog osjeta.


“Znanost o podmazivanju nudi mehanički pogled na to kako se hrana osjeća u ustima. Bilo da čokolada ima 5% masti ili 50% masti, kapljice se ipak stvaraju u ustima i daju nam poseban osjećaj. No, u svakoj fazi podmazivanja bitan je položaj masti u sastavu čokolade”, pojasnila je profesorica Anwesha Sarkar iz Škole znanosti o hrani i prehrani u Leedsu.


I tu dolazimo do središnje točke istraživanja, čiji rezultati imaju za cilj razviti novu generaciju “luksuzne” čokolade koja je zdravija za konzumaciju, ali u isto vrijeme daje isti osjećaj na nepcu i ima istu teksturu kao ona “klasična”.


“Dokazujemo da sloj masnoće mora biti na vanjskom sloju čokolade, što je najvažnije. Zatim mora doći do učinkovitog premaza čestica kakaovca masnoćom, čime se pomaže da čokolada bude ukusnija. Vjerujemo da je moguće razviti novu generaciju čokolade koja je zdraviji izbor, ali nudi isti osjećaj kao i čokolada s visokim udjelom masti”, istaknula je profesorica Sarkar.