Lagan i svjež

Kolač od ricotte i sezonskog voća, za predah kakav zaslužujete

Dijana Ljubanović

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Uzmite si trenutak u kojemu nećete razmišljati o obvezama i prepustite se opuštanju

Spoj sira i voća, odlična je kombinacija za one koji ne vole previše teške i slatke deserte. Svježina, prozračnost i lakoća glavna je odlika ovog kolača koji možete pripremati u ovisnosti o tome koje voće je aktualno i koje vam je pri ruci. Pomiješajte ricottu i omiljene sočne plodove, pozovite društvo i priuštite si ukusnu poslasticu.


Sastojci:


  • 80 g maslaca, mekanog
  • 180 g šećera, podijeljeno 90/90
  • Kora od 1 limuna
  • 1/3 žličice mljevenog kardamoma
  • 500 g Ricotta sira, sobne temperature
  • 85 g univerzalnog brašna
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 5 velikih jaja, odvojena
  • 1/4 žličice krupne soli
  • Sezonsko voće. Trešnje, borovnice, maline, breskve, marelice.

Prijedlog:


100 g malina


1 breskva, krupno nasjeckana


2 marelice, krupno nasjeckane


+ Šećer za glazuru za ukrašavanje


Priprema:


Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Dno kalupa obložite papirom za pečenje, a stranice premažite maslacem. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i prosijte. Stavite na stranu.


Pripremite tijesto od Ricotte: šećer pomiješajte s koricom limuna i kardamomom. Dlanovima utrljajte koricu u šećer kako biste oslobodili okus. Miješajte maslac 1 minutu dok ne postane pjenast. Maslacu dodajte 90 g šećera (u 3 zavoja) i mutite dok ne postane pjenasto – oko 2-3 minute. Počnite dodavati žumanjke – jedan po jedan, nakon svakog dodavanja dobro promiješajte. Zatim počnite dodavati Ricottu – 2 žlice odjednom – dobro promiješajte nakon svakog dodavanja (dodatak lopatici, mala srednja brzina ili ručni mikser – mala brzina). Dodajte brašno – u 2 okreta i lagano miješajte (najmanja brzina) samo dok se ne sjedini i ne ostane džep od brašna. Smjesu ostavite sa strane. U posebnoj zdjeli istucite snijeg od bjelanjaka dok ne postane pahuljast (1 minuta), zatim dodajte preostali dio šećera (90 g) i mutite dok ne postane čvrst (2-3 minute), na kraju dodajte krupnu sol i tucite nekoliko sekundi. Istučeni snijeg od bjelanjaka presavijte u smjesu Ricotta. Ulijte tijesto u lim, lagano položite voće na vrh (pazite da između njih ima razmaka).


Pecite 50 minuta na 180 ° C . Kad je pečeno, otvorite odškrinuta vrata pećnice, ostavite kolač da se ohladi 10 minuta, a zatim ga izvadite i malo protresite lim. Kad se ohladi, kolač će se ispuhati za 1-2 cm. Povucite tanki nož po rubovima da se olabavi, ostavite da se ohladi 15-20 minuta, pospite šećerom u prahu i poslužite. Izvrsnog je okusa ako je još topao ili ohlađen u hladnjaku nekoliko sati.