Kod kuće je najljepše

Kojim biste se trikovima mogli poslužiti, a da vam dom baš uvijek miriše predivno?

Dijana Ljubanović

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Pamtite miris bakinje kuhinje, mamine haljine kada vas zagrljajem pratila u školu ili miris doma najboljeg prijatelja iz djetinjstva.Miris toliko snažno evocira uspomene, kreira atmosferu, opisuje i izaziva emocije. Sigurno pamtite neke trenutke upravo po mirisu. I čim negdje u prolazu osjetite taj vrtlog mirisnih nota u trenu se nađete u tom istom trenutku, s tim istim ljudima, na tom nekom mjestu i točno znate kako ste se tada osjećali.


Pamtite miris bakinje kuhinje, mamine haljine kada vas je zagrljajem pratila u školu ili miris doma najboljeg prijatelja iz djetinjstva.


I zato je toliko važno obratiti pažnju na mirise koji će definirati vaš dom. Sigurno biste voljeli da je vaša kuća ono mjesto gdje se ljudi osjećaju razmaženo.
Zato posegnite za dobrim starim trikovima s esencijalnim uljima, cvijećem i omekšivačem. Redovito provjetravajte i udahnite svome domu dušu.


Mirisne svijeće


Možete ih napraviti sami, a možete i posegnuti za slavnim parfemskim notama svijeća koje su dostupne na tržištu.


Poznati dizajneri također imaju očaravajuće linije mirisa koje dom pretvaraju u bajku pa ako dovoljno zarađujete da si možete priuštiti takve mirisne čarolije, to je opcija koja vas neće iznevjeriti.


No, za koju god varijantu da se odlučite, neka vaš dom bude pun ovih malih svjetlećih mirisa.


Obogatite dnevni boravak mirisnim svijećama, balkon pa čak i kupaonicu. Tako ćete stvoriti romantičan i nježan ugođaj, a miris koji će se širiti prostorom, odlično će utjecati na vaše raspoloženje.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Difuzori


Ponekad svijeće nisu dobro rješenje ukoliko imate djecu i zaigrane kućne ljubimce. Stoga razmislite o mirisima za dom, sprejevima za posteljinu i zavjese ili difuzorima esencijalnih ulja koja možete smjestiti visoko na policu, a oni će širiti ugodan miris i pretvarati dom u esenciju užitka.


Iako ove stvari možete nabaviti bilo gdje, gdje se prodaju proizvodi za kupanje i tijelo, potražite ih i u web shopovima poznatih kozmetičkih brendova. Možete naći razne varijante, skupe ili povoljne.


Važno je da odaberete neki poseban miris koji će vas definirati i dati poseban pečat vašem prostoru.


Stvorite kućni miris


Ukoliko se želite pridržavati jednog mirisa, to je u redu. No, što mislite o ideji da u kući kombinirate nekoliko mirisa u isto vrijeme? Mješavina dvaju ili više mirisa će vaš dom ispuniti notama koje će biti prepoznatljive.


Uparite nešto muško sa ženskim, drvenasto s osvježavajućim… Mošus je savršen miks za miris doma koji ostavlja upečatljiv dojam. Isprobajte svijeću s mirisom gardenije, ali u isto vrijeme upalite i onu od vanilije i otkrijte božanstvenu kombinaciju. Radi se o kontrastima koji spojeni savršeno funkcioniraju.


FOTO/Pexels

FOTO/Pexels


Manje voća, više šume


Iako je miris uglavnom stvar ukusa, drvenasti mirisi imaju posebnu moć obavijanja prostora toplinom više od slatkih. To ne znači da vaš dom treba mirisati na kamp – to samo znači da malo začina ili dima je dobar način da podignete prostor, a pritom ga učinite toplim, pravom cosy oazom.


Pripazite da vam mjesto ne miriše na loš način. Mirisi za dom, ponekad neće moći prekriti neke neugodne mirise, piše Cosmopolitan.


Vlažni ručnici. Ako je vaša kupaonica mala i slabo prozračena, morate biti oprezni kako u njoj ne bi mirisalo na vlagu i plijesan. U vlažnim prostorima mogu uspijevati bakterije i plijesni dajući vašim ručnicima plijesniv miris. Smanjite ručnike na minimum, objesite ih van da se suše i nemojte ni razmišljati o čupavom tepihu ili prostirki za toalet.


Ustajao mačji pijesak. Nema ništa gore od mirisa višednevne mačje mokraće. A najgore je što ćete se naviknuti na to. Gosti će pri ulasku umalo pasti mrtvi.


Kuhanje. Onog trenutka kada počnete kuhati nešto intenzivnog mirisa- ribu ili korjenasto povrće, stan će mirisati na neki čudan plin pa uključite ventilator i otvorite prozor. Zatim upalite svijeću.